NAKON UBISTVA PREDSJEDNIKA

Privremeni premijer Haitija će odstupiti s dužnosti

Moisea je 7. jula ujutro u njegovom domu ubila skupina stranih, uvježbanih ubica što je izazvalo metež u toj siromašnoj državi u kojoj vladaju političke podjele, glad i rašireno nasilje

Klaud Žozef otkrio da će odstupiti s pozicije privremenog premijera. AFP

N. Aj.

19.7.2021

Klaud Žozef (Claude Joseph), koji vodi Haiti kao premijer od ubistva predsjednika Žovenela Moisea (Jovenel Moise), u razgovoru za The Washington Post rekao je da se složio odstupiti s dužnosti i predati vlast Arijelu Henriju (Ariel Henry) kojeg je podržala međunarodna zajednica.

Čini se da ta najava zaključuje borbu za vlast između Žozefa i Henrija, 71-godišnjeg neurohirurga kojeg je predsjednik Moise dva dana prije ubistva imenovao premijerom no koji još nije položio zakletvu.

Žozef je Washington Postu rekao da su se on i Henri prošle sedmice privatno sastali i dodao da je pristao odstupiti u nedjelju "za dobro nacije".

- Svako ko me poznaje zna da me ne zanima ova borba, ili bilo kakva vrsta borbe za vlast - rekao je Žozef.

Moisea je 7. jula ujutro u njegovom domu ubila skupina stranih, uvježbanih ubica što je izazvalo metež u toj siromašnoj državi u kojoj vladaju političke podjele, glad i rašireno nasilje.

Motiv ubistva još nije službeno iznesen, no Moise je od preuzimanja dužnosti 2017. bio izložen masovnim protestima – najprije zbog optužbi za korupciju i vođenje ekonomije, a nakon toga zbog jačanja njegove moći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.