RUSIJA

Zaharova nakon što Vijeće sigurnosti nije usvojilo rusko-kinesku rezoluciju: Propuštena je prilika

Spremni smo za konstruktivnu saradnju sa svim zainteresovanim stranama, navela je

Marija Zaharova. Agencije

Fu. M.

23.7.2021

Marija Zaharova, zvanična predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije reagirala je nakon  glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a o nacrtu rezolucije o Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu.

Njeno saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Izražavamo žaljenje što kao rezultat glasanja 22. jula u Vijeću sigurnosti UN-a nije usvojen rusko-kineski nacrt rezolucije o imenovanju Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za novog Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Na taj način je propuštena prilika da se obezbjedi neophodna međunarodna pravna legitimnost njemačkog kandidata za ovu poziciju.

Suprotnost s Dejtonom

- Da bismo izbjegli pogrešne interpretacije, podsjećamo da Aneks 10 Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini iz 1995. godine i praksa koja se razvila tokom proteklih 25 godina ukazuju na to da ne postoji alternativa uključenosti Vijeća sigurnosti UN-a u odobrenje svakog novog Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Stoga, u odsustvu rezolucije Vijeća koja bi to odobrila, Kristijan Šmit ne postaje Visoki predstavnik u smislu Mirovnog sporazuma. Također ne postoji konsenzus između samih bosanskih strana oko imenovanja Šmita na ovu poziciju.

- Pružanje od strane međunarodne zajednice podrške Visokom predstavniku, koji nema potrebni legitimitet, imaće veoma negativne posljedice za postkonfliktnu stabilizaciju u Bosni i Hercegovini, može potkopati sva postignuća u ovom pravcu za četvrt vijeka, direktno je u suprotnosti s Dejtonskim principima i ugrožava njihovu primjenu.

Spremni smo za konstruktivnu saradnju

- Ruska Federacija, kao država garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i član Upravnog odbora Savjeta za njegovo provođenje, potvrđuje svoju nepokolebljivu podršku temeljnim postulatima ovog ključnog međunarodnog pravnog dokumenta za osiguranje mira i stabilnosti na Balkanu: ravnopravnost tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima, dijalog, kompromis i konsenzus između njih. Uvjereni smo u kontraproduktivnost zastarjelog vanjskog tutorstva nad suverenom i nezavisnom Bosnom i Hercegovinom, čiju sudbinu treba da određuju isključivo njeni narodi, bez miješanja i pouka izvana.

- Spremni smo za konstruktivnu saradnju sa svim zainteresovanim stranama kako bismo unaprijedili pozitivnu agendu za Bosnu i Hercegovinu na dejtonskoj osnovi - navedenoje u njenom saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.