UOČI GODIŠNJICE NAPADA

Demokrati pozvali Bajdena da zatvori zatvor u Gvantanamu

vladavinu prava - istaknuli su demokrati. Zatvor Gvantanamo otvoren je početkom 2002. za pripadnike El-Kaide odgovorne za napade 11. septembra

Džo Bajden. AFP

Fu. M.

6.8.2021

Demokratski zastupnici pozvali su američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da zatvori vojni zatvor u Gvantanamu i oslobodi ili sudi preostalim zatvorenicima osumnjičenim za saradnju s El-Kaidom.

Kako se bliži 20. godišnjica napada 11. septembra, 75 zastupnika Zastupničkog doma pozvali su u otvorenom pismu predsjednika da zatvori sporni zatvor pozivajući se na prevelike troškove njegova održavanja.

- U Gvantanamu je bilo osamstotinjak zatvorenika, a sada ih je tek 39, većinom starijih i sve nemoćnijih. Prema medijskim informacijama, zatvor stoji više od 500 miliona dolara na godinu, ili nevjerojatnih 13 miliona dolara po zatvoreniku. Činjenica da nakon 20 godina još nije zatvoren narušava naš ugled u inozemstvu i slabi našu sposobnost da štitimo ljudska prava i vladavinu prava - istaknuli su demokrati.

Zatvor Gvantanamo otvoren je početkom 2002. za pripadnike El-Kaide odgovorne za napade 11. septembra i za njihove pomagače.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.