UŽAS

Uznemirujući snimci: U zemljotresu na Haitiju poginulo 227 ljudi, bolnice nemaju dovoljno kapaciteta

Na mjesto potresa stigao je i premijer Ariel Henry, koji je proglasio izvanredno stanje koje će trajati najmanje mjesec dana

Razoran zemljotres pogodio Haiti. Twitter

Piše: E. T.

14.8.2021

U zemljotresu magnitude 7.2 po Richteru, koji je pogodio Haiti u subotu ujutro oko 8:30 po mjesnom vremenu, poginulo je najmanje 227 osoba, a materijalna šteta je velika.

Zemljotres se dogodio 12 km od okruga Saint-Louis-du-Sud, koji je oko 150 km udaljen od glavnoga haićanskog grada Port-au-Princea, izvijestio je Američki institut za geofiziku (USGS).

Nacionalna agencija za oceane i atmosferu najprije je izdala upozorenje za tsunami, no ono je ubrzo povučeno.


Proglašeno vanredno stanje, trajat će mjesec dana

Ubrzo nakon najjačeg dogodila se serija naknadnih potresa. Američki geološki zavod javio je o seriji manjih potresa, a najveći je bio magnitude 5.2 po Richteru.

Na mjesto potresa stigao je i premijer Ariel Henry, koji je proglasio izvanredno stanje koje će trajati najmanje mjesec dana.

Što se štete tiče, urušeno je mnogo kuća, domovi su izgubljeni, a urušena je i glavna bolnica u gradu Les Cayes, posebno pogođenom potresom. Srušio se i jedan hotel, piše Index.


Šef haićanske bolnice: Preopterećeni smo, nemamo dovoljno zaliha

Šef haićanske bolnice u gradu Jeremie na jugu zemlje poslao je apel i rekao da je bolnica preopterećena.

- Preopterećeni smo. Dolazi mnogo ljudi, puno ljudi. Nemamo dovoljno zaliha. Trenutno ne možemo izbrojati koliko ih ima, ali hitna služba je potpuno puna i morali smo postaviti medicinske šatore ispred bolnice - rekao je za CNN upravitelj bolnice Hopital Saint Antoine u južnom gradu Jeremie.


More se povuklo, pa počelo plaviti grad

Na društvenim mrežama su se nakon potresa pojavile snimke povlačenja mora.

Nedugo nakon potresa razina mora je počela rasti, a plimni val je poplavio ulice. To je izazvalo dodatnu paniku kod stanovnika, koji su još u šoku od razornog potresa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.