NAKON SASTANKA S PUTINOM

Ukrajina: U Kijevu se sastali Merkel i Zelenski

Očekuje se da će Merkel i Zelenskiy razgovarati o odnosima dvije zemlje, reformama u Ukrajini i implementaciji mirovnog sporazuma iz 2015. godine

Merkel i Zelenski. Anadolija

Anadolija

22.8.2021

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim (Volodymyr Zelenskiy), nakon što je u nedjelju otputovala u Kijev, prenosi Anadolu Agency (AA).

Očekuje se da će Merkel i Zelenskiy razgovarati o odnosima dvije zemlje, reformama u Ukrajini i implementaciji mirovnog sporazuma iz 2015. godine.

Merkelova je stigla u Ukrajinu dva dana nakon što je bila u Moskvi na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Nakon što se u petak sastala s Putinom, Merkel je jasno stavila do znanja da nije odustala od nade u napredak u dugogodišnjim naporima da se uspostavi mir na istoku Ukrajine, gdje u borbama ukrajinskih snaga i proruskih separatista od 2014. godine poginulo više od 14.000 ljudi.

Njemačka i Francuska su radile na tome da pomognu u postizanju mirnog rješenja za sukobe.

- Radit ću do posljednjeg dana na funkciji u cilju osiguranja teritorijalnog integriteta Ukrajine - rekla je Merkel.

Putin je zatražio od Merkel da potvrdi ukrajinskim vlastima tokom posjete Kijevu važnost poštivanja njihovih obaveza prema sporazumu iz 2015. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.