KRIZA U AFGANISTANU

Nakon samita Grupe 7 nastavljene užurbane evakuacije iz Kabula

U izvještaju AP se navodi da su lideri G7 ipak uspjeli da se djelimično saglase o uslovima priznavanja talibana

Evakuacija Afganistanaca. AFP

Fu. M.

25.8.2021

Na jučerašnjem hitnom videoamitu G7 povodom situacije u Afganistanu lideri grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta sukobili su se zbog toga što je predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) insistirao da se do 31. avgusta Amerikanci povuku iz te ratom razorene zemlje koja je sada pod punom kontrolom talibana.

U izvještaju AP se navodi da su lideri G7 ipak uspjeli da se djelimično saglase o uslovima priznavanja i moguće saradnje sa budućom vladom Afganistana koju će predvoditi talibani.

Međutim, primijetno je bilo razočaranje jer Bajden nije prihvatio zahtjeve da produži američko vojno prisustvo na aerodromu u Kabulu i nakon 31. avgusta i tako osigura da se evakuišu desetine hiljada Amerikanaca, Evropljana, državljana drugih zemalja, ali i Afganistanaca koji su sarađivali sa međunarodnim snagama i organizacijama.

Talibani preuzeli vlast. AFP

- Naš neposredni prioritet je da obezbijedimo sigurnu evakuaciju naših državljana i Afganistanaca koji su nam bili saradnici, kao i da osiguramo da i svi drugi koji žele mogu da napuste Afganistan - navodi se u zajedničkom saopštenju lidera G7.

Nakon sastanka Grupe 7 nastavljene su užurbane evakuacije iz Kabula jer je ostalo malo dana do 31. avgusta do kada je dat rok za povlačenje.

Sastanku G7 prisustvovali su i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.