PROCES U AUSTRIJI

Dodikov pajdaš, bivši vicekancelar Hajnz-Kristijan Štrahe, osuđen za korupciju

Sud je utvrdio da je donacija od 10.000 eura njegovoj stranci pomogla u izmjeni zakona u korist privatne klinike

Milorad Dodik i Hajnz-Kristijan Štrahe. Arhiva

Piše: H. J. I.

27.8.2021

Bivši austrijski vicekancelar i krajnje desničarski političar Hajnz-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) proglašen je krivim za korupciju i osuđen je u petak na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od 15 mjeseci zbog donacije svojoj populističkoj Slobodarskoj stranci (FPÖ).

Suđenje je prvi krivični slučaj protiv Štrahea u "aferi Ibica", gdje je tajno snimljen kako nudi pomoć ženi koja se predstavljala kao bogati ruski donator u zamjenu za političke usluge.

Pored Štrahea, sudilo se i Valteru Grubmuleru (Waltero Grubmüller), vlasniku privatne klinike, koji je stranci dao nezakonitu donaciju od 10.000 eura.

Tužioci su tvrdili da je donacija pokušaj da se kupi izmjena zakona kako bi se vlasniku klinike omogućilo da za troškove liječenja tereti direktno Austrijski fond za javno zdravstveno osiguranje.

Sud je utvrdio da je donacija od 10.000 eura njegovoj stranci pomogla u izmjeni zakona u korist privatne klinike.

Grubmuler je također proglašen krivim i dobio je uslovnu kaznu zatvora u trajanju od godinu dana.

Na obje presude postoji pravo žalbe.

Inače, Štrahe i član predsjedništva BiH Milorad Dodik su dugo godina bili u odličnim odnosima. Dodik nikada to nije i krio, štaviše, hvalio se tim prijateljstvom. 

-Očevidno se radi o namještaljci, vidite da nije bilo nikakve štete. Prošlo je dvije godine i nije bilo nijednog poteza od onog što je rečeno- izjavio je Dodik nakon što je Štrahe, pritisnut otkrićem afere "Ibica", podnio ostavku na dužnost zamjenika austrijskog  kancelara i predsjednika Slobodarske stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.