GLAVNI SEKRETAR UN-A

Guteres: Afganistanu prijeti humanitarna katastrofa

Svaki treći Afganistanac ne zna gdje će naći svoj sljedeći obrok, upozorava Antonio Guteres

Antonio Guteres. Agencije

A. Ka.

31.8.2021

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres (Guterres) upozorio je na humanitarnu katastrofu u Afganistanu i zatražio sredstva za tu zemlju nakon odlaska američkih snaga.

- Na pomolu je humanitarna katastrofa - naglasio je Guteres i spomenuo pogoršanje humanitarne i ekonomske krize te prijetnju kolapsa osnovnih usluga.

Guteres potiče države članice UN-a da pruže prikladno financiranje za afganistanski narod koji trpi velike nestašice. Gotovo polovica Afganistanaca treba pomoć da preživi

- Pozivam ih da pridonesu osigurati da humanitarni radnici raspolažu financijama, da im je osiguran pristup i pravna jamstva potrebna za upućivanje te pomoći - dodao je šef UN-a.

Podsjetio je da blizu polovice afganistanskog stanovništva, 18 miliona ljudi, treba humanitarnu pomoć da preživi.

- Svaki treći Afganistanac ne zna gdje će naći svoj sljedeći obrok - precizirao je Guteres i naglasio da će više od polovice djece mlađe od pet godina gladovati sljedeće godine.

Šef UN-a poziva sve strane, ne spomenuvši izrijekom talibane, da omoguće siguran i neometan humanitarni pristup dostavama neophodnim za život, kao i svim humanitarnim radnicima.

- Više nego ikada djeca, žene i muškarci u Afganistanu trebaju solidarnost međunarodne zajednice – zaključio je Guteres.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.