POGUBIO NAJBOLJU DRUGARICU

Milioner Robert Durst, subjekt HBO-ove serije "The Jinx", proglašen krivim za ubistvo prvog stepena

Šta sam, dovraga, učinio? Sve sam ih, naravno, pobio, kazao je Durst nakon posljednjeg kadra dokumentarne serije, neznajući da mu je mikrofon upaljen

Ubio Suzan Berman kako bi je spriječio da progovori o nestanku njegove prve supruge Kejtlin Mekormak. AFP

N. Aj. / CNN

18.9.2021

Porota iz Los Anđelesa proglasila je Roberta Dursta, ozloglašenog subjekta HBO-ove serije "The Jinx" i naslijednika milionera, krivim za ubistvo prvog stepena zbog ubistva u stilu pogubljenja njegove najbolje prijateljice, Suzan Berman (Susan), prije više od 20 godina, piše CNN.

Devet žena i tri muškarca iz porote proveli su više od sedam sati razmišljajući o Durstovoj sudbini.

Durst, sada 78-godišnjak, stao je u svoju odbranu tokom senzacionalnog suđenja na Višem sudu okruga Los Anđeles. Negirao je da je ubio Berman i rekao da ju je zatekao na podu njene spavaće sobe sa smrtonosnim metkom u potiljku.

On je, naime, želio spriječiti Suzan da ga inkriminira u nestanku svoje prve supruge Kejtlin Mekormak (Kathleen McCormack), koja je nestala 1982. godine. Njeno tijelo nije pronađeno i niko nije optužen u ovom slučaju, a mrtvom je proglašena 2017. godine.

Dao joj novac

Prije svog nestanka, Mekormak je rekla svojoj bliskoj rodbini i prijateljima da ju je suprug fizički zlostavljao tokom njihovog braka. 

Suzan Berman bila je spisateljica kriminalističkog žanra i dugogodišnja Durstova prijateljica. Ona je pomogala Durstu u rješavanju odnosa s javnošću nakon nestanka njegove žene, napisala je knjige o mafijaškim vezama njene porodice i suočila se s financijskim problemima. Tužioci kažu da je Durst dao Berman novac za prikrivanje nestanka svoje žene.

Istražitelji su 2000. godine ponovo otvorili slučaj nestanka Durstove žene iz 1982. godine i htjeli su razgovarati s Bermanom o tome u Los Anđelesu. Nekoliko dana prije sastanka, Berman je pronađena mrtva u svojoj dnevnoj sobi. Međutim, policija nije sama pronašla Berman. Policija je poslala anonimno pismo s Bermanovom adresom i riječju "leš". Policijska analiza rukopisa kaže da je natpis na toj kartici izgledao kao Durstov, ali policija u to vrijeme nije imala dovoljno dokaza da ga uhapsi. Međutim, 2015. Durst je na kraju optužen za ubistvo Berman i uhapšen je zbog dokaza iz dokumentarne serije HBO-a. Durstovi advokati su 2019. potvrdili da je on zaista autor anonimne bilješke, ali je i dalje ostao nevin.

Ubio i komšiju

Godine 2001., nakon smrti Mekormak i Berman, Durst se preselio u obalni teksaški grad Galveston. Tamo je ušao u sukob sa svojim komšijom Morisom Blekom (Morris Black) i priznao da ga je upucao 2003. godine. Dok su tužioci rekli da je Durst planirao ubistvo Bleka kako bi mu ukrao identitet, branioci su rekli da se Blek ušunjao u Durstov stan. Kako su advokati tvrdili, Durst ga je slučajno upucao dok su se obojica borila za pištolj. Zatim je Durst posvjedočio da ga je uhvatila panika te je odlučio isjeći Blekovo tijelo i baciti komade. Iako je zbog samoodbrane oslobođen optužbe za ubistvo, Durst je kasnije odslužio devet mjeseci zatvora zbog optužbi za krivično djelo teškog oružja.

Nakon posljednjeg kadra dokumentarne serije HBO -a "The Jinx", Durst je otišao u kupaonicu, očigledno ne shvaćajući da mu je mikrofon još uključen. 

- Evo ga. Uhvaćeni ste - rekao je. 

Zatim je protutnjao niz naizgled nepovezanih rečenica prije nego što je rekao:

- Bio je u pravu. Pogriješio sam. Šta sam, dovraga, učinio? Sve sam ih, naravno, pobio.

Durst danas ima 78 godina. AFP

Nisam mislio da ću biti uhapšen

Prema riječima Suzan Kris (Susan Criss), bivše sutkinje Okružnog suda u Teksasu, ovo je bio treći put da je Durst slučajno otkrio inkriminirajuće podatke dok je nosio mikrofon. Durstov advokat rekao je da vjeruje da je hapšenje njegovog klijenta namjerno dovršeno do finala dokumentarnog filma HBO-a. 

Stručnjak Džon Levin (John Lewin) upitao je Dursta zašto nije pobjegao prije emitiranja dokumentarca, posebno nakon što su ga filmaši suočili s inkriminirajućim dokazima. 

- Pretpostavljam da je inercija. Jednostavno nisam, stvarno, stvarno mislio da bih bio na kraju uhapšen - rekao je Durst.

Nejtn Nik Čavin (Nathan Nick Chavin) rekao je sudu na pretpretresnom ročištu 2017. za Bermanov slučaj da je Durst bio kum na njegovom vjenčanju. Čavin je rekao da mu je Berman priznala da je Durst ubio svoju ženu. Sudu je također rekao da mu je Durst 2014. priznao da je ubio Berman.

Nadalje, jedna od Suzaninih prijateljica, holivudska producentica Linda Obst (Lynda), rekla je da joj je Berman kazala da je igrala ulogu u prikrivanju nestanka Durstove žene. 1982. godine, kada je Durstova žena nestala, školski službenik je dobio poziv od žene koja je rekla da je Mekormak, prema rijelima Levina. Pozivalac je rekao da je bolesna i da neće stići tog dana. 

- Susan Berman je otkrila da je obavila poziv - rekao je Lewin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.