UOČI NEDJELJNIH IZBORA

Merkel pozvala da se glasa za Armina Lašeta

Pitanje ko će vladati Njemačkom nije nevažno, dodala je Merkel

Merkel snažno podržala Lašeta. Agencije

Fu. M.

24.9.2021

Njemci u nedjelju izlaze na parlamentarne izbore, a još uvijek aktuelna kancelarka Angela Merkel pozvala je glasače da glasaju za Armina Lašeta (Laschet), kandidata njene Kišćansko-demokratske unije (CDU).

- Da bi Njemačka ostala stabilna, Armin Lašet (Laschet) treba da postane savezni kancelar - rekla je Merkel na sastanku svoje stranke pred nedjeljne izbore.

Na izborima se najavljuje tijesan duel između favorita kandidata Socijaldemokrata Olafa Šolca (Scholz) i njegovog rivala na desnici Lašeta.

- Pitanje ko će vladati Njemačkom nije nevažno - dodala je ona i upozorila na scenario u slučaju pobjede socijaldemokratskog kandidata Olafa Šolca koji vodi prema anketama.

- Da li možete da zamislite crveno-crveno-zelenu vladu - pitala je ona predstavnike njenog CDU-a i sestrinskog CSU, okupljenim u Minhenu, najvećem gradu u Bavarskoj na posljednjem predizbornom mitingu.

Kancelarka je kritikovala najavljeno podizanje poreza koje je najavio socijaldemokratski kandidat i rekla da će to otjerati njemačke firme u Austriju ili Nizozemsku.

- To nije naša politika - rekla je ona i rekla da više voli politiku koja dozvoljava da kompanije ostanu kod kuće i tu stvaraju radna mjesta da bi Njemačka mogla da prosperira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.