SAVEZNE SLUŽBE

Deset država tužilo Bajdenovu administraciju zbog obavezne vakcinacije

U tužbama se ističe da je obavezna vakcinacija protuzakonita i protuustavna, te se ukazuje na amandman Ustava o državni ovlaštenjima i saveznim zakonima

Bajden dao rok za vakcinaciju do 8. decembra. Agencije

N. Aj.

30.10.2021

Jedanaest američkih država tužilo je administraciju predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), tvrdeći da je protuustavan i protuzakonit ukaz o obaveznoj vakcinaciji zaposlenih u saveznim službama.

Zajedničku tužbu je Okružnom sudu u državi Misuri podnijelo deset država Arkanzas, Aljaska, Misuri, Ajova, Montana, Nebraska, Nju Hempšir, Sjeverna Dakota, Južna Dakota i Vajoming.


Teksas je podnio odvojenu tužbu po istom pitanju, a isto je krajem sedmice učinila Florida.


U tužbama se ističe da je obavezna vakcinacija protuzakonita i protuustavna, te se ukazuje na amandman Ustava o državni ovlaštenjima i saveznim zakonima.

Guvernerka Ajove Kim Rejnolds (Reynolds)  smatra da je obavezna vakcinacija "zloupotreba vlasti".


- Obavezna vkacinacija samo će pogoršati situaciju sa nestašicom radne snage i probleme u lancu isporuke koje otežavaju oporavak ekonomije. To predstavlja dalje miješanje vlasti, što je bez presedana - istaknula je Rejnolds.

Bijela kuća je 8. decembar odredila kao krajnji rok za vakcinaciju.

Bajden je 9. septembra objavio niz izvršnih ukaza, prema kojima svi zaposleni u saveznim službama moraju da budu vakcinisani. U ukazima se navodi da je to neophodno u borbi protiv Covida-19.  

Sudovi u SAD su, uglavnom podržali obaveznu vakcinaciju koju su tražili poslodavci, univerziteti, države i gradovi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.