NAKON PRELIMINARNE ISTRAGE

Direktor "Barclays" banke podnio ostavku zbog povezanosti s Epstajnom

Treba napomenuti da istraga ne donosi nikakve nalaze da je gospodin Stelij vidio, ili bio svjestan, bilo kojeg of navodnih zločina gospodina Epstajna, što je bilo centralno pitanje na kojem se temelji "Barclaysova" podrška Steliju, saopćeno je

Džes Stelij. Agencije

N. Aj.

1.11.2021

Izvršni direktor jedne od najvećih britanskih banaka "Barclays" podnio je ostavku jer policija istražuje njegove poslove i konekcije sa seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstajnom (Jeffrey Epstein), prenosi Sky News.

Britanska banka "Barclays" saopćila je u ponedjeljak da je njen izvršni direktor Džes Stelij (Jes Staley) podnio ostavku nakon preliminarne istrage o njegovoj vezi s osuđenim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstajnom.

Služba za javnost banke "Barclays" navela je da izvršni direktor Džes Stelij "nije imao saznanja o Epstajnovim kriminalnim radnjama seksualnog iskorištavanja maloljetnica i navođenja na prostituciju".

Banka je saopćila i da je Stelij rekao Upravnom odboru da nije imao kontakt s Epstajnom od kada je postao izvršni direktor "Barclaysa" u decembru 2015. godine.

- Treba napomenuti da istraga ne donosi nikakve nalaze da je gospodin Stelij vidio, ili bio svjestan, bilo kojeg of navodnih zločina gospodina Epstajna, što je bilo centralno pitanje na kojem se temelji "Barclaysova" podrška Steliju nakon hapšenja Epstajna u ljeto 2019. godine - navodi "Barclays" u izjavi.

Cilj Džesa Stelija je da ospori istragu policije o njegovoj umiješanosti.

- Na temelju pregleda provedenog uz podršku vanjskog saradnika, odbor vjeruje da je gospodin Staley bio dovoljno transparentan s kompanijom u pogledu prirode i opsega njegovog odnosa s gospodinom Epstajnom - saopćeno je tada iz Upravnog odbora "Barclaysa".

Njih dvojica su razvili ono što je Stelij nazvao "profesionalnim odnosom" 2000. godine kada je banka postala vlasnik privatne banke JP Morgan, čiji je Epstajn bio klijent.

Nekoliko drugih ličnosti visokog profila obuhvaćeno je istragom o odnosu koji su imali sa Epstajnom koji je već tada bio osuđeni seksualni prestupnik.

Princ Endru (Andrew) iz britanske kraljevske porodice je jedna od tih osoba koja se dovodi u direktu vezu sa Epstajnom. Endru je do sada odbacivao optužbe da je imao seks s maloljetnicom dok je boravio u Epstajnovoj vili u Njujorku.

Njemačka "Deutsche Bank" je također prošle godine kažnjena sa 150 miliona dolara (130 miliona eura) zbog vlastitih sumnjivih poslova sa Epstajnom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.