TAČKA PREOKRETA

Danas se odlučuje: Je li došao kraj korištenju uglja

Sporazum također obećava “pravedan prijelaz s energije ugljena na način koji koristi radnicima i zajednicama” i brzo povećanje primjene čiste energije poput vjetra i solarne energije

Elektrana na ugljen u Bogatyniji u Poljskoj. REUTERS

E. Š. / Agencije

4.11.2021

Koalicija od 18 zemalja, deseci banaka i drugih institucija, obvezat će se da će postupno ukinuti domaće elektrane na ugljen i prekinuti financiranje međunarodnih projekata za ugljen. Isključenje ugljena iz emisija najveći je doprinos klimatskim promjenama, a prestanak podrške tome bio je ključni fokus na konferenciji UN-a o klimatskim promjenama COP26, piše New York Times.

Nova kampanja, koju bi britanski dužnosnici trebali objaviti danas u Glasgowu, najavljuje da se zbog nove koalicije "nazire" kraj korištenju uglja. Grupa će se obvezati da će prekinuti sva ulaganja u novu proizvodnju energije iz ugljena na domaćem i međunarodnom planu. Vremenski okvir nije preciziran.

Sporazum također obećava “pravedan prijelaz s energije ugljena na način koji koristi radnicima i zajednicama” i brzo povećanje primjene čiste energije poput vjetra i solarne energije.

Puni popis od 18 zemalja uključuje razvijene zemlje i zemlje u razvoju poput Poljske, Vijetnama, Egipta, Čilea i Maroka, prema britanskoj vladi. Nije jasno jesu li SAD dio sporazuma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.