PANDEMIJA

Makron: Francuska ne mora uvoditi izolaciju za nevakcinisane

U ovo zemlji je potreban dokaz o vakcinaciji ili nedavni negativan test za odlazak u restorane, kafiće i kino dvorane i za vožnju međugradskim vozovima, između ostalih aktivnosti

Emanuel Makron. Arhiva

H. J. I.

19.11.2021

Francuska ne mora slijediti one evropske zemlje koje uvode mjere izolacije nevakcinisanim ljudima, zbog uspjeha svoje zdravstvene propusnice u suzbijanju širenja koronavirusa, rekao je predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

Evropa je ponovo postala epicentar pandemije, što je navelo neke zemlje, uključujući Njemačku i Austriju, da ponovo uvedu restrikcije uoči Božića i izazvalo debatu o tome da li su vakcine same po sebi dovoljne da se spriječi širenje COVID-19.

- Te zemlje koje uvode mjere izolacije za nevakcinisane su one koje nisu uvele zdravstvenu propusnicu. Stoga ovaj korak nije neophodan u Francuskoj - rekao je Makron za novine La Voix du Nord u intervjuu objavljenom u četvrtak, prenosi Reuters.

U Francuskoj je potreban dokaz o vakcinaciji ili nedavni negativan test za odlazak u restorane, kafiće i kino dvorane i za vožnju međugradskim vozovima, između ostalih aktivnosti.

Prema podacima Reutersa, u Evropi je prošle sedmice bilo više od polovine sedmodnevnog prosjeka zaraženih u svijetu i oko polovina najnovijih smrtnih slučajeva.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je najavila restrikcije javnog života za one koji još nisu vakcinisani u područjima gdje se bolnice brzo pune pacijentima s COVID-19. Austrija je također uvela karantin za nevakcinisane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.