GLAVOBOLJA MAKRONU

Haos na Karibima: Ne žele se vakcinisati, izbijaju štrajkovi, sukobi, pucnjave...

Pariz šalje interventne snage, ali situacija i dalje eskalira

Vlast je naredila obavezno vakcinisanje u pojedinim sektorima, a to je pak izazvalo eksploziju nezadovoljstva. AGENCIJA

E. Š. / Agencije

24.11.2021

Gvadalupa (fra. Guadeloupe) je malo otočje u Antilima u Karipskom moru. Nalazi se otprilike 600 km sjeverno od obale Južne Amerike i 600 km istočno od Dominikanske Republike. 

Prekomorski je teritorij Francuske. Na prostoru otočja živi oko 400.000 stanovnika. Samim time riječ je o dijelu svijeta od kuda ne dolaze vijesti, ali zadnjih dana to se itekako mijenja. 

Naime, vlast je naredila obavezno vakcinisanje u pojedinim sektorima, a to je pak izazvalo eksploziju nezadovoljstva, masovne proteste i štrajkove koji traju već danima. Nadalje, izbili su i žestoki sukobi, pucnjava, a Francuska je poslala i svoje specijalne policijske snage. 



Nećemo popustiti pred lažima, iskrivljavanjem informacija i iskorištavanjem ove situacije od strane nekih ljudi, kazao je Makron. AGENCIJE


Francuski premijer danas vodi krizne razgovore sa zastupnicima u pokušaju smirivanja nereda i generalnog štrajka u Guadeloupeu. Predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je nasilje zbog ograničenja Covid-19 stvorilo "vrlo eksplozivnu" situaciju, ali neki opozicijski članovi kažu da je bilo predvidljivo.

Neredi na otoku Guadeloupeu izbili su prošle sedmice zbog ograničenja koja je uveo Pariz, uključujući obvezno vakcinisanje zdravstvenih radnika i pravila o zdravstvenim propusnicama.


Neki kažu da nemiri otkrivaju dublje nezadovoljstvo odnosima između Guadeloupea i metropolitanske Francuske. AGENCIJE

Vlasti u Parizu rasporedile su 200 dodatnih policajaca, uključujući elitne policijske komandose, u subotu nakon što su apoteke i trgovine opljačkane i vozila zapaljena.

- Nećemo popustiti pred lažima, iskrivljavanjem informacija i iskorištavanjem ove situacije od strane nekih ljudi”, rekao je novinarima tokom posjeta gradu Amiensu u sjevernoj Francuskoj, nazvavši situaciju “vrlo eksplozivnom”.

Neki kažu da nemiri otkrivaju dublje nezadovoljstvo odnosima između Guadeloupea i metropolitanske Francuske. Demonstracije izražavaju "dubinu patnje, nejednakosti, siromaštva i isključenosti koju osjećaju ljudi, posebno mladi i stariji, rekla je Maite Hubert M'Toumo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.