ŽIVOT U VRIJEME KORONE

Njemačka namjerava uvesti obaveznu vakcinaciju za određene poslove

Socijaldemokrati, Zeleni i Liberalno-demokratska stranka namjeravaju parlamentu predstaviti novi zakon tokom sljedeće sedmice

Do 16. marta vakcine protiv koronavirusa učiniti obavezni. Ilustracija

N. Aj.

6.12.2021

Buduća njemačka vlada želi od 16. marta vakcine protiv koronavirusa učiniti obaveznim za sve zaposlene u bolnicama, domovima za starije i nemoćne te ostalim zdravstvenim ustanovama, stoji u nacrtu zakona u koji je Reuters u nedjelju imao uvid.

Njemačka se dosad suzdržavala od uvođenja obavezne vakcinacije zbog straha od povećanog manjka medicinskog osoblja i njegovatelja. No podrška za taj potez je narasla nakon što se zemlja suočila s porastom broja slučajeva zaraze u četvrtom valu pandemije, piše agencija Hina.

Socijaldemokrati, Zeleni i Liberalno-demokratska stranka, koji se spremaju formirati novu njemačku vladu u srijedu, namjeravaju parlamentu predstaviti novi zakon tokom sljedeće sedmice.

U nacrtu stoji da će zaposleni u spomenutim područjima do 15. marta trebati dokazati da su vakcinisani protiv koronavirusa, da su se oporavili od Covida-19 ili predočiti potvrdu da se ne mogu vakcinisati.

S obzirom na to da Njemačka namjerava vakcinisati 30 miliona ljudi prije Božića, nacrt zakona bi također dopustio stomatolozima, veterinarima i ljekarnicima da privremeno provode vakcinaciju nakon što prođu za to predviđenu obuku.

Predloženi zakon bi do 15. februara produljio privremene mjere koje bi njemačkim saveznim pokrajinama omogućile da prema potrebi uvedu još strože mjere ako je potrebno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.