TRAGEDIJA NA JUGU ZEMLJE

Šef Generalštaba odbrambenih snaga Indije među 13 poginulih u helikopterskoj nesreći

Ravat je danas putovao na koledž odbrambenih snaga u Velingtonu u Tamil Naduu kako bi se obratio profesorima i studentima, a helikopter kojim je letio se srušio u blizini Kunura u Tamil Naduu

Rawat: Prije dvije godine imenovan prvim načelnikom Generalštaba odbrane Indije. twitter

E. Ć. / Anadolija

8.12.2021

Načelnik Generalštaba odbrambenih snaga Indije Bipin Ravat (Rawat) i još najmanje 12 osoba je poginulo, a jedna osoba je teško povrijeđena u helikopterskoj nesreći koja se danas dogodila u pokrajini Tamil Naduu na jugu zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Ravat je danas putovao na koledž odbrambenih snaga u Velingtonu u Tamil Naduu kako bi se obratio profesorima i studentima, a helikopter kojim je letio se srušio u blizini Kunura u Tamil Naduu. Indijske zračne snage saopćile su da je u helikopteru bilo ukupno 14 ljudi, uključujući Ravata i njegovu suprugu.



Sa njim u helikopteru bila i supruga

Najmanje 13 osoba je poginulo, uključujući Ravata i njegovu suprugu, a viši časnik zračnih snaga teško je povrijeđen i u vojnoj bolnici u Velingtonu.

- S dubokim žaljenjem saopćavamo da su general Bipin Ravat, gospođa Madhulika Ravat i još 11 osoba poginuli u nesreći - navodi se u saopćenju.

Pokrenuta je istraga za utvrđivanje uzroka nesreće. Premijer Indije Narendra Modi rekao je da je general Ravat bio izvanredan vojnik i da je kao prvi načelnik štaba odbrane zemlje radio na različitim aspektima koji se odnose na jačanje oružanih snaga.

- Pravi patriot, značajno je pridonio modernizaciji naših oružanih snaga i sigurnosnog aparata. Njegovi uvidi i perspektive o strateškim pitanjima bili su izuzetni. Njegova me smrt duboko rastužila - napisao je Modi na Twitteru.


Nacija izgubila jednog od najhrabrijih sinova

Indijski ministar odbrane Rajnath Singh rekao je da je Rawatova prerana smrt nenadoknadiv gubitak za indijske oružane snage i zemlju uopće.

- General Ravat je služio zemlji s iznimnom hrabrošću i marljivošću. Kao prvi načelnik stožera obrane pripremao je planove za ujedinjenje naših ružanih snaga - napisao je Singh na Twitteru.

Indijski predsjednik Ram Nath Kovind rekao je da je nacija izgubila jednog od svojih najhrabrijih sinova.

- Njegove četiri decenije nesebičnog služenja domovini obilježili su iznimna galantnost i herojstvo. Moja sućut njegovoj porodici - rekao je Kovind.

Ravat je 2019. godine imenovan prvim načelnikom Generalštaba odbrane Indije, položaj uspostavljen za koordinaciju između tri oružane formacije zemlje - vojske, mornarice i zrakoplovstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.