KETRIN RASL

UN imenovao novu šeficu UNICEF-a, radi se o Bajdenovoj saradnici

Rasl, trenutno direktorica Ureda za osoblje Bijele kuće i pomoćnica predsjednika, bit će osmi Amerikanac na čelu UNICEF-a

Ketrin Rasl. Agencije

N. Aj.

12.12.2021

Ujedinjeni narodi imenovali su Ketrin Rasl (Catherine Russell), saradnicu američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), za novu direktoricu UN-ove agencije za djecu UNICEF-a, objavio je glasnogovornik UN-a Stefan Dujaric (Stephane Dujarric).

Rasl, trenutno direktorica Ureda za osoblje Bijele kuće i pomoćnica predsjednika, bit će osmi Amerikanac na čelu UNICEF-a. Otkada je osnovana 1946. godine, svi izvršni direktori agencije su Amerikanci.

- Gospođa Rasel donosi desetljeća iskustva u razvoju inovativnih politika koje osnažuju zanemarene zajednice širom svijeta - rekao je glasnogovornik UN-a novinarima.

Rasl je prije bila veleposlanica za globalna ženska pitanja u američkom State Departmentu pod upravom bivšeg predsjednika Baraka Obame (Barack Obama), saopćio je UN.

Glasnogovornik UN-a u julu je objavio da izvršna direktorica UNICEF-a Henrijeta For (Henrietta Fore) planira odstupiti kako bi se pozabavila zdravstvenim problemom u porodici.

Fore, bivšu čelnicu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), imenovao je na čelo UNICEF-a glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.