STABILIZIRALA SE SITUACIJA

Češka ipak neće poslati vojnike na poljsku granicu s Bjelorusijom

Češka vlada odobrila je prošle sedmice plan za slanje vojnika da pomognu Poljskoj u izgradnji i popravci barijera i drugim poslovima podrške

Migranti na granicama Poljske. Arhiv

N. Aj. / Fena

13.12.2021

Češka će za sada odustati od slanja do 150 vojnika kako bi pomogli Poljskoj da zaštiti svoju granicu s Bjelorusijom nakon stabilizacije situacije s migrantima, izjavio je u ponedjeljak češki ministar odbrane.

Broj pokušaja prijelaza Poljske od strane migranata koji putuju preko Bjelorusije sa Bliskog istoka ili iz Afrike pao je sa najviših razina zabilježenih u novembru. Evropska unija optužila je Minsk da su stvorili krizu, ali Bjelorusija to poriče.

Češka vlada odobrila je prošle sedmice plan za slanje vojnika da pomognu Poljskoj u izgradnji i popravci barijera i drugim poslovima podrške, javlja Reuters.

Čekalo se na odobrenje parlamenta, ali je ministar odbrane Lubomir Metnar u ponedjeljak rekao da se o mandatu za sada neće raspravljati.

- Planirano slanje čeških vojnika u Poljsku još nije potrebno jer je situacija na granici s Bjelorusijom stabilizirana - napisao je Metnar na Twitteru, dodajući da ga je o tome obavijestio njegov poljski kolega Mauriz Blaskzak (Mariusz Blaszczak).

Češka bi bila treća vanjska zemlja koja je poslala vojnike na granicu Poljske i Bjelorusije, nakon drugih članica NATO-a, Britanije i Estonije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.