BIJELA KUĆA

Bajden predložio Kerolin Kenedi za novu ambasadoricu SAD-a u Australiji

Njeno imenovanje treba biti potvrđeno od strane Senata

Džo Bajden i Kerolin Kenedi. Avaz

H. J. I.

16.12.2021

Predsjednik SAD-a Džo Bajden (Joe Biden) izabrao je Kerolin Kenedi (Carolin Kennedy), kćerku ubijenog predsjednika Džona Kenedija (John F. Kennedy) za američku ambasadoricu u Australiji, saopćeno je u srijedu iz Bijele kuće. Njeno imenovanje treba potvrditi Senat. 

Premda se o njenom izboru odavno nagađalo, vijest dolazi skoro godinu nakon početka Bajdenovog mandata dok republikanski senatori kasne s potvrdom većine glavnih diplomatskih dužnosti. 


Predsjednik Bajden je predložio Kerolin Kenedi za novu ambasadoricu SAD-a u Australiji. Screenshot

Ako nominacija bude potvrđena od strane Senata, njena zadaća u Canberi će biti učvršćenje saradnje SAD-a i Australije u prilikama napetosti s Kinom na indopacifičkom području.

Kerolin Kenedi je u politiku ušla u vrijeme predsjedničke kampanje 2008. godine kao veliki pristalica kandidata Baraka Obame (Barack) kojeg je opisala kao osobu koja ju nadahnjuje i podsjeća na oca.

Često je putovala na sjeveroistok Japana poharan u zemljotresu i u cunamiju u martu 2011., nakon čega je ondje bila ambasadorica u periodu od 2013. do 2017. Nakon diplomatske službe u Tokiju, Kenedi je ušla u upravno vijeće Boeinga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.