NEKI PRETHODNO BILI MUČENI

Izvještaj BBC-a: Vojska Mijanmara u julu ubila najmanje 40 civila

Žena čiji su brat, nećakinja i zet pogubljeni rekla je: Nismo mogli da gledamo šta se desilo, pognuli smo glave i plakali.

Navodno je vojska Mijanmara u julu ubila najmanje 40 ljudi. Agencije

N. Aj. / Anadolija

20.12.2021

Navodno je vojska Mijanmara u julu ubila najmanje 40 ljudi. U istraživačkom izvještaju BBC-a, upoređene su izjave i videozapisi 11 očevidaca sa slikama koje je prikupila britanska nevladina organizacija "Myanmar Witness" koja istražuje kršenje ljudskih prava u Mijanmaru.

Prema vijestima, oni koji su uspjeli pobjeći od ubistava vojske Mijanmara izjavili su da su vojnici Mijanmara ubili muškarce koje su razdvojili nakon što su pokupili seljane.

Slike do kojih je došao BBC otkrile su da su mnogi od ubijenih prvo bili mučeni, a zatim pokopani u grobnice.

Najmanje 40 ljudi je ubijeno u četiri odvojena incidenta u julu u gradu Kani u centralnoj mijanmarskoj regiji Sagaing.

Tvrdi se da je 14 muškaraca u selu Yin ubijeno mučenjem ili premlaćivanjem, a zatim bačeno u jamu u šumskom području.

Svjedoci, čija imena ostaju anonimna, rekli su da je 14 muškaraca u selu Yin vezano konopcima i pretučeno prije nego što su ubijeni.

Žena čiji su brat, nećakinja i zet pogubljeni rekla je: 

- Nismo mogli da gledamo šta se desilo, pognuli smo glave i plakali.

Jedan čovjek koji je uspio pobjeći od ubistava rekao je da su vojnici satima mučili muškarce prije nego što su ih ubili.

U masovnoj grobnici u selu Zee Bin Dwin, u blizini sela Yin, u julu su pronađena tijela 12 osoba, uključujući dijete i invalidnu osobu.

Ubistva se smatraju kolektivnom kaznom za civile u regionu zbog njihovih napada na vojsku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela puč i preuzela vlast u državi. Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike Vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi.

Masovni protesti protiv vojnog udara počeli su 6. februara. Tokom represivnih vojnih intervencija život su izgubile najmanje 883 osobe. Vojna hunta je smrtne kazne izrekla ukupno 41 demonstrantu.

Ujedinjene nacije, Evropska unija i brojne zemlje, poput Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije, najoštrije su osudile vojni udar u Mijanmaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.