TENZIJE

Rusija traži hitan odgovor SAD na svoje sigurnosne prijedloge

Vašington tvrdi da su neki ruski prijedlozi očigledno neprihvatljivi, ali da će Sjedinjene Države odgovoriti u ovoj sedmici s konkretnim prijedlozima o formatu bilo kakvih razgovora

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik SAD Džo Bajden. Agencije

N. Aj.

20.12.2021

Rusija je saopćila u ponedjeljak da joj je hitno potreban odgovor iz Sjedinjenih Država na njene sigurnosne zahtjeve, i upozorila je na eventualni ruski vojni odgovor ukoliko ne uoči političku akciju.

Moskva, koja je razljutila Zapad gomilanjem vojnika u blizini Ukrajine, prošle je sedmice objavila listu sigurnosnih prijedloga o kojima želi pregovarati, uključujući i obećanje da će NATO odustati od bilo kakvih vojnih aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.

Vašington tvrdi da su neki ruski prijedlozi očigledno neprihvatljivi, ali da će Sjedinjene Države odgovoriti u ovoj sedmici s konkretnim prijedlozima o formatu bilo kakvih razgovora.

Konstantin Gavrilov, ruski diplomat u Beču, izjavio je da su odnosi između Moskve i NATO-a dostigli “trenutak istine”.

- Razgovori trebaju biti ozbiljni i svi u NATO-u savršeno shvataju da se, uprkos njegovoj snazi i moći, konkretna politička akcija treba poduzeti. U suprotnom, alternativa je vojno – tehnički i vojni odgovor Rusije – navodi novinska agencija RIA njegovu izjavu.

Američki odgovor najvjerovatnije će oblikovati ruske kalkulacije prema Ukrajini, koja je postala glavna žarišna tačka u odnosima Istoka i Zapada.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da do sada Rusija nije primila nikakav odgovor iz Sjedinjenih Država.

- Mislim da će oni to pokušati pretvoriti u spori proces, ali potrebna nam je hitnost jer je situacija veoma teška, ona je akutna s tendencijom da postane još kompliciranija - navodi RIA izjavu Rjabkova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.