PRESUDA

Bivša policajka Kimberli Poter proglašena krivom za ubistvo 20-godišnjeg Dantea Vrajta

I tužioci i obrana su se složili da je Poter greškom izvukla pogrešno oružje te da nikada nije namjeravala ubiti Vrajta

Kimberli Poter proglašena krivom za ubistvo Dantea Vrajta. Agencije

Avaz.ba

24.12.2021

Bivša policajka Kimberli Poter (Kimberly Potter) u četvrtak je proglašena krivom za ubistvo iz nehata jer je upucala mladog crnca Dantea Vrajta (Daunte Wright) po zaustavljanju njegovog vozila zbog prometnog prekršaja prilikom čega je umjesto omamljivača koristila pištolj.

Porota sastavljena od 12 članova u Minesoti je proglasila 49-godišnjakinju krivom za ubistvo iz nehata prvog i drugog stepena koje se dogodilo 11. aprila a u kojem je stradao 20-godišnjak.

Ubistvo je izazvalo niz intenzivnih prosvjeda u Broklin Centru, pogotovo jer se dogodilo 16 kilometara od mjesta na kojem je bivši policajac Derek Šovin (Chauvin) prilikom hapšenja ubio Džordža Flojda (George Floyd), crnca čija je smrt potaknula masovne prosvjede zbog rasizma i policijske brutalnosti u američkim gradovima.

Šovin je također osuđen za ubistvo.

Snimak s kamere na uniformi Kimberli Poter pokazala je da osnove činjenice incidenta nisu bile sporne. I tužioci i obrana su se složili da je Poter greškom izvukla pogrešno oružje te da nikada nije namjeravala ubiti Vrajta.

Tokom cijelog suđenja, tužioci su naglašavali da je Poter u službi bila 26 godina, što je nivo iskustva za koju su rekli da njezinu pogrešku čini neodbranjivom. Rekli su da je zanemarila svoju obuku, koja je uključivala tečajeve povezane specifično s omamljivačima a koje je pohodila tek nekoliko mjeseci prije same pucnjave. Dodali su kako je napravila svjestan i nerazuman rizik kada je odlučila koristiti bilo kakvo oružje protiv nenaoružanog Vrajta.

Njeni advokati pokušali su okriviti Vrajta tvrdeći da je pružao otpor pri hapšenju, zbog čega je stvorena opasna situacija, što je opravdalo njene postupke. Iako su priznali grešku Poter, rekli su da njeni postupci nisu kriminalni jer je bila uvjerena da koristi svoj omamljivač a ne pištolj.

Obrana se također uveliko oslonila na psihologa Lorenca Milera (Laurence Miller) koji je svjedočio o “pogrešci u akciji” ili kada osoba napravi jednu radnju, dok je namjeravala napraviti drugu. Miler je rekao da su takve pogreške uobičajene i da ih može potaknuti stres.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.