PRVI ČOVJEK SAD

Bajden poručio predsjedniku Ukrajine: SAD i partneri će odlučno reagovati ako Rusija napadne

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je s Bajdenom razgovarao o zajedničkim akcijama na očuvanju mira u Evropi i sprječavanju daljnje eskalacije

Zelenski i Bajden s jednog od ranijih susreta. twitter

E. Ć.

3.1.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je u nedjelju ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici odlučno odgovoriti ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Poziv je uslijedio nekoliko dana nakon što je Bajden održao drugi razgovor u mjesec dana sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom tokom napetosti na rusko-ukrajinskoj granici gdje je Rusija okupila oko 100.000 vojnika, prenosi "Reuters".

- Predsjednik Bajden jasno je dao do znanja da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri odlučno odgovoriti ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu - rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u izjavi nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika.


Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je s Bajdenom razgovarao o zajedničkim akcijama na očuvanju mira u Evropi i sprječavanju daljnje eskalacije.

- Prvi međunarodni razgovor ove godine s Bajdenom dokazuje posebnu prirodu naših odnosa - napisao je Zelenski na Twitteru.


Objavio je da se razgovaralo o zajedničkim akcijama Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država i partnera u očuvanju mira u Evropi, spriječavanju daljnje eskalacije, reformama, deoligarhizaciji. Cijenimo nepokolebljivu podršku Ukrajini - prenosi "Reuters".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.