OBOREN DNEVNI REKORD

Francuska objavila nevjerovatnih 332.252 slučaja zaraze koronavirusom

Vlada Francuske radi sve kako bi izbjegla novu blokadu

Francuska se suočava sa porastom broja pozitivnih na omikron. Agencije

A. Č. / Anadolija

6.1.2022

Francuska je objavila nevjerovatnih 332.252 slučaja zaraze koronavirusom, srušivši niz nedavnih rekorda, dok su bolnice uvodile drastične mjere kako bi se pripremile za porast broja pacijenata, piše Anadolija.

Vlada Francuske radi sve kako bi izbjegla novu blokadu. Uz najveći broj potvrđenih slučajeva u jednom danu u Evropi, Francuska se suočava sa porastom broja pozitivnih na omikron varijantu koronavirusa.


Imaju najviše vakcinisanih građana

Francuska je država koja ima jedan od najvećih postotaka vakcinisanih građana u svijetu, tako da se Vlada nada da sveobuhvatne infekcije neće tako loše pogoditi bolnice kao na početku pandemije.

Sedmični prosjek slučajeva koronavirusa u Francuskoj se udvostručio u posljednjih deset dana.

Broj pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnicama je u porastu već dva mjeseca, a više od 72 posto kreveta na odjelima za intenzivnu njegu sada zauzimaju ljudi oboljeli od COVID-19.


Strožija vakcinalna propusnica

Poslanici francuskog parlamenta su nakon tri dana žustre debate rano jutros usvojili prijedlog zakona o strožijoj verziji "vakcinalne propusnice".

Prijedlog zakona usvojen je jutros oko 5:30 sati sa 214 glasova za, 93 protiv i 27 suzdržanih. Dokument sada ide u Senat, koji će ga razmotriti sljedeće sedmice, piše AFP.

Administracija predsjednika Emanuela Makrona (Macron) želi da nove mjere stupe na snagu 15. januara, ali će njihova primjena vjerovatno biti odgođena zbog produžene debate u parlamentu.

Prema prijedlogu zakona, svi stariji od 12 godina morat će da dokažu svoj vakcinalni status da bi ušli u restorane, kafiće, kulturne objekte ili da bi koristili međuregionalni javni prevoz.

Negativni test na kovid 19 više neće biti dovoljan, osim za pristup zdravstvenim objektima i uslugama.

Prijedlog zakona usvojen je nakon što je Makron izazvao burne reakcije izjavom da svojom strategijom protiv kovida želi da uznemiri nevakcinisane osobe i da ih pojačanim restrikcijama navede da se imunizuju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.