OSIGURATI STABILNOST

Uzbekistanski i kazahstanski predsjednici razgovarali o protestima u Kazahstanu

Mirzijojev je obećao da će Uzbekistan pružiti podršku narodu i Vladi Kazahstana u njihovim naporima da osiguraju stabilnost i prosperitet

Predsjednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev. Agencije

N. Aj. / Anadolija

6.1.2022

Predsjednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev (Shavkat Mirziyoyev) razgovarao je danas sa svojim kazahstanskim kolegom Kasim Jomartom Tokajevom (Kassym-Jomartom Tokayevom), a glavna tema razgovora bili su nemiri koje je u Kazahstanu izazvao nagli porast cijena plina LNG-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Mirzijojevog ureda saopćeno je da su dvojica lidera razmijenili mišljenja o dešavanjima u Kazahstanu i izrazili potrebu za stabilizacijom i što skorijem uspostavljanju reda i mira.

Mirzijojev je obećao podršku narodu i Vladi Kazahstana u njihovim naporima da osiguraju stabilnost i prosperitet.

Kazahstansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je jučer da je više od 200 ljudi privedeno zbog remećenja javnog reda tokom demonstracija koje su izbile širom te zemlje u utorak. U saopćenju se navodi i da je 37 policijskih vozila oštećeno, da je 95 policajaca povrijeđeno, a jedan automobil zapaljen tokom protesta.

Policija je i dalje raspoređena na ulicama Almatija, najvećeg kazahstanskog grada, gdje su održani masovne demonstracije.

Smatrajući vladu odgovornom za proteste pokrenute protiv nedavnog povećanja cijena LNG-a, Tokajev je u srijedu odobrio ostavku premijera Askara Mamina i njegovih ministara.

Dok su se protesti širili zemljom, Tokajev je proglasio vanredno stanje u gradu Almatiju i naftom bogatom regionu Mangistau. Vanredno stanje proglašeno je do 19. januara s ciljem očuvanja javne sigurnosti. U Almatiju je uveden i policijski sat.

Vlada je također ograničila pristup aplikacijama društvenih medija u Kazahstanu, uključujući Facebook i Telegram.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.