PREDSJEDNIK SAD

Bajden: Izbori 2020. su bili najveća demonstracija demokratije u američkoj historiji

Donald Tramp je prvi američki lider koji je odbio da prihvati rezultate izbora u SAD i prihvati volju američkog naroda, poručio je Bajden

Bajden: Obratio se medijima. bbc

E. Ć.

6.1.2022

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) kaže da zemlja mora imati jasne oči o tome šta je istina, a šta nije.



Ego mu je iznad američkog Ustava

- Evo istine. Bivši predsjednik stvorio je mrežu laži o izborima 2020. - kaže on.

Bajden proziva Trampa (Donald Trump) zbog vrednovanja "moći nad principima" i stavljanja "svog natučenog ega" iznad američkog Ustava. On je bez riječi opisao ono što se dogodilo prošle godine.


- Ono što nismo vidjeli da je bivši predsjednik koji je samo okupio mafiju da napadne, sjedeći u privatnoj blagovaonici Ovalnog ureda u Bijeloj kući, gledajući to na televiziji. Ovo je bila oružana pobuna….oni nisu htjeli održati slobodne i poštene izbore. Tražili su da jednog prevrnu.

Predsjednik SAD je rekao da se Amerikanci moraju "suočiti s istinom" da bi mogli ići naprijed.

Tramp širi veliku laž o izborima

- On se također obrušio na Republikansku stranku, napominjući da "izgleda da više ne žele da budu stranka Linkolna, Ajzenhauera, Regana i Bušova - rekao je Bajden.¸

Izbori 2020. bili su "najveća demonstracija demokratije" u američkoj historiji - potcrtao je američki predsjednik Bajden.


Rekao je da je 150 miliona Amerikanaca izašlo na birališta i glasalo, uprkos prijetnji pandemije koronavirusa. U svom obraćanju, Bajden je također primijetio napore bivšeg predsednika Trampa da širi "veliku laž" o ishodu izbora, za koje je Bajden rekao da je "pogrešan" i "neamerički".

- Istina je da nijedan izbor... u američkoj istoriji nije pažljivije ispitan ili pažljivije prebrojan - poručio je on.


Poražen s razlikom od preko sedam miliona glasova

Bajden nastavlja sa oštrom kritikom svog prethodnika, nazivajući Donalda Trampa prvim američkim liderom koji je odbio da prihvati rezultate izbora u SAD i prihvati volju američkog naroda.

Donald Tramp "nije samo bivši predsjednik", kaže Bajden.


Bajden: Nema dokaza da su izborni rezultati netačni. reuters

- On je poraženi bivši predsjednik, poražen s razlikom od preko sedam miliona vaših glasova na slobodnim i poštenim izborima. Jednostavno nema dokaza da su izborni rezultati netačni - nastavlja Bajden.

Američki predsjednik također pita kako republikanski članovi Kongresa koji su izabrani ili reizabrani na istom glasačkom listiću kao i Tramp mogu ozbiljno tvrditi da su izbori namješteni.

Držali bodež u grlu Amerike i američke demokratije

- Demonstranti su 6. januara došli su na američki Kapitol "u bijesu" i "držali bodež u grlu Amerike i američke demokratije. Oni nisu došli ovamo iz patriotizma ili principa. Ne u službi Amerike - govori Bajden, te dodaje:

- Tačnije, u službi jednog čovjeka, misleći na Trampa.

Bajden je također pohvalio američke zakonodavce što su završili svoj posao na potvrđivanju rezultata izbora 2020. i poštovao njihovu zakletvu da će "braniti ustav, protiv svih stranih i domaćih neprijatelja". 


Američki predsjednik nastavlja ponavljanjem ideje koja se često čula koja je poduprla njegovu originalnu kampanju protiv Trampa, odnosno ideju da su Sjedinjene Američke Države na "tački prekretnice" u borbi između demokratije i "autokratije".

- Tramp predstavlja Ameriku koju vodi "autokratski moćnik. To nije ko su bili. To nismo ono što smo ikada bili. To nije ono što bismo trebali ikada, ikada biti - kaže Bajden.

Biden ponavlja da su Tramp i rulja koja je napala Kapitol zastupali stavove koji "ne mogu biti dalje od srži američkih vrijednosti". On napominje da je dio američkog demokratskog eksperimenta "odgovornost prihvaćanja poraza".

- Bol i ožiljci od tog dana su duboki. Mi smo u bitci za dušu Amerike, poručio je Bajden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.