NEW YORK

Walensky: Širenje omikron varijante koronavirusa u SAD-u još nije dostiglo vrhunac

Broj zaraženih u SAD-u zbog omikron varijante koronavirusa premašio je prag od milion na dnevnoj bazi 3. januara

Rochelle Walensky, direktorica Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Agencije

E. T. / Anadolija

7.1.2022

Rochelle Walensky, direktorica Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), nacionalne agencije za javno zdravlje Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izjavila je da vjeruje da širenje omikron varijante koronavirusa u SAD-u još nije dostiglo vrhunac, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Ne vjerujem da smo dostigli vrhunac u SAD-u kao što je slučaj u nekim drugim zemljama", rekla je Walensky za "NBC".

Ističući da se broj slučajeva COVID-19 u SAD-u udvostručio u posljednjih sedam dana u odnosu na prethodnu sedmicu, Walensky je kazala da i pored toga smatra da SAD još nije dostigao vrhunac kao, naprimjer, Južnoafrička Republika.

"Vidimo i da raste broj hospitaliziranih", rekla je Walensky.

Broj zaraženih u SAD-u zbog omikron varijante koronavirusa premašio je prag od milion na dnevnoj bazi 3. januara.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u četvrtak da omikron varijanta koronavirusa neće biti posljednja, te da virus nastavlja da evoluira.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare sa svjetskim zdravstvenim stručnjacima u sjedištu organizacije u Ženevi u Švicarskoj da je prošle sedmice zabilježen najveći broj slučajeva COVID-19 u svijetu od početka pandemije.

"Baš kao i prethodne varijante, omikron hospitalizira i ubija ljude. Omikron stvara efekat cunamija, širi se veoma brzo i stvara pritisak na zdravstvene sisteme širom svijeta”, upozorio je Ghebreyesus.

Kazao je da omikron ne bi trebalo smatrati “blagim”, jer širom svijeta se bilježe negativni rekordi u broju oboljelih, zdravstveni sistemi su preplavljeni i vlade se trude da “ukrote” virus, koji je do sada usmrtio više od 5,8 miliona pacijenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.