BEZ DOGOVORA

Njemački političari međusobno suprotstavljeni oko provođenja obavezne vakcinacije

Opozicioni konzervativci kritikovali su pristup i pozivaju vladu da izradi vlastiti nacrt

Vakcinacija najosjetljivije političko pitanje u zemlji. ILUSTRACIJA

A. O. / Fena

11.1.2022

U Njemačkoj su Vladini planovi za obaveznu vakcinaciju na nacionalnom nivou jedno od najosjetljivijih političkih pitanja u zemlji, a raste pritisak na koaliciju da objasni kako to namjerava da sprovede, piše Fena. 


Dok većina stranaka na desnici i ljevici podržava takav korak, u rasporedu kancelara Olafa Šolca "početak februara ili marta" to izgleda sve manje vjerovatno, piše dpa.

Tri stranke u vladajućoj koaliciji sugerirale su da su prijedlozi pojedinaca ili grupa parlamentaraca umjesto jedinstvenog nacrta zakona o kojem se dogovorila vlada najbolji put naprijed. Prema ovom modelu, došlo bi do glasanja Bundestaga.


Postići konsenzus

Opozicioni konzervativci kritikovali su ovaj pristup i pozivaju vladu da izradi vlastiti nacrt, znajući da bi moglo biti teško postići konsenzus između ljevičara i liberala u koaliciji.

Torsten Fraj, viši član konzervativnog bloka u parlamentu, rekao je u utorak da Kršćansko-demokratska unija (CDU) i njihova koaliciona Kršćansko-socijalna unija (CSU) neće sami iznijeti nacrt prijedloga.

- Ako vlada vjeruje da je obavezna vakcinacija način da se izvučemo iz pandemije, moraju podnijeti zakonski prijedlog u tom smislu - rekao je Fraj.


Igranje politike

Zdravstveni stručnjak iz "Zelenih", druge po veličini stranke u njemačkoj koaliciji lijevog centra uzvratio je u utorak, rekavši da se CDU/CSU igraju politike.

- Apelujem na Uniju (CDU/CSU) da ne žrtvuje svoju društvenu odgovornost zarad partijskih taktika - izjavio je za dpa član parlamenta "Zelenih" Janoš Dahmen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.