BRISEL

Komemoracija Sasoliju održana ispred zgrade Evropskog parlamenta

Okupljeni su najprije munitom šutnje odali počast Sasoliju, koji je preminuo u 65. godini, a neki ispred parlamenta nisu mogli zadržati suze

E. Ć. / Anadolija

11.1.2022

Komemoracija Sasoliju ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu u utorak je održana komemoracija za predsjednika tog parlamenta Davida Sassolija (Sassoli), koji je rano jutros preminuo u Italiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Zastupnici u Evropskom parlamentu, osoblje i prijatelji Sasolija okupili su se ispred parlamenta kako bi odali počast talijanskom političaru. Okupljeni su najprije munitom šutnje odali počast Sasoliju, koji je preminuo u 65. godini, a neki ispred parlamenta nisu mogli zadržati suze.


Papa Franjo je poslao poruku saučešća porodici povodom Sasolijeve smrti. Papa je naveo da su Italija i EU u žalosti zbog gubitka Sasolija, kojeg je nazvao "milosrdnim, kompetentnim novinarom, cijenjenim državnikom koji je davao sve od sebe za javno dobro". Italijanski mediji objavili su da će Sasolijeva sahrana biti održana u Rimu, u petak, 14. januara.


David Sasoli, predsjednik Evropskog parlamenta, preminuo je u bolnici u Italiji, gdje se liječio dvije sedmice.

Sasoli je hospitalizovan 26. decembra u Italiji, saopštila je njegova kancelarija u ponedeljak, zbog "ozbiljne komplikacije uslijed disfunkcije imunološkog sistema."


U septembru prošle godine primljen je u bolnicu zbog upale pluća i sedmicama nije mogao da predsjedava plenarnim sjednicama i prisustvuje sastancima na visokom nivou.​​​​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.