IZBORI

Matarela prihvatio drugi mandat na mjestu predsjednika Italije

Predsjedništvo Italije se bira tajnim glasanjem u elektorskom kolegijumu od 1.009 senatora, poslanika i nekih regionalnih delegata

Matarela je izrazio želju da napusti funkciju. Agencije

Z. K.

29.1.2022

Italijanski predsjednik Serđo Matarela (Sergio Mattarella) pristao je da služi drugi mandat nakon što koalicione stranke nisu uspjele da se dogovore oko kompromisnog kandidata za tu funkciju, piše BBC.



Sedam krugova glasanja

Matarela je izrazio želju da napusti funkciju, ali lokalni mediji su izvjestili da ga je premijer Mario Dragi (Draghi) ubijedio da ostane radi „stabilnosti“ Italije.

Stranke u italijanskoj vladajućoj koaliciji složile su se da ponovo izaberu Matarelu u subotu nakon što sedam krugova glasanja nije dalo alternativnog kandidata i otkrilo duboke podjele u koalicionoj vladi Maria Dragia.


Namjerava da odsluži puni sedmogodišnji mandat

Predsjedništvo Italije se bira tajnim glasanjem u elektorskom kolegijumu od 1.009 senatora, poslanika i nekih regionalnih delegata, a prvi kandidat koji dobije dvije trećine glasova proglašen je pobjedničkim.

Nejasno je da li 80-godišnjak namjerava da odsluži puni sedmogodišnji mandat, a neki u Italiji sugeriraju da bi mogao da se povuče kako bi dozvolio Dragiju da zauzme njegovo mjesto nakon italijanskih izbora 2023. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.