VIJEĆE SIGURNOSTI UN

Ambasadorica SAD upozorava: Rusija namjerava povećati broj vojnika na ukrajinsko-bjeloruskoj granici

Jeste li ikako razmišljali koliko biste bili uznemireni da se na vašoj granici nalazi 100.000 vojnika, upitala je stalna predstavnica SAD-a Linda Tomas Grinfild ruskog ambasadora

Tomas Grinfild: Posljedice ruske invazije bi bile zastražujuće. Twitter

E. Ć. / Anadolija

31.1.2022

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Ujedinjenim nacijama (UN) Linda Tomas Grinfild (Thomas Greenfield) kazala je kako Rusija namjerava broj vojnika na ukrajinsko-bjeloruskoj granici povećati na 30.000, javlja Anadolu Agency (AA).



Rusija pokušala spriječiti sastanak

Vijeće sigurnosti UN-a na zahtjev SAD-a okupilo se kako bi razgovaralo o krizi Ukrajina-Rusija. Rusija je pokušala spriječiti održavanje sastanka i zatražila glasanje. Kina je podržala Rusiju i suprotstavila se održavanju sastanka, a privremene članice vijeća Gabon, Kenija i Indija bile su suzdržane.

S obzirom na to da je dobijeno devet glasova potrebnih za održavanje sastanka, inicijativa Rusije je bila bezuspješna. Stalni predstavnik Rusije u UN-u Vasili Nebenzia (Vassily) optužio je SAD da vodi “megafonsku diplomatiju“.

- Jeste li ikako razmišljali koliko biste bili uznemireni da se na vašoj granici nalazi 100.000 vojnika - upitala je stalna predstavnica SAD-a Linda Tomas Grinfild ruskog ambasadora.

Jedna zemlja ne može ponovo prisilno kreirati granice druge zemlje

Tomas Grinfild je kazala kako današnja agresivnost Rusije ne predstavlja prijetnju samo za Ukrajinu nego i Evropu i međunarodni poredak. Dodala je kako je Rusija na granicu Ukrajine pozicionirala više od 100.000 vojnika što je najveći raspored vojnika u Evropi u posljednjih nekoliko godina.

- Rusija je pored toga u Bjelorusiju uputila 5.000 vojnika, balističke projektile kratkog dometa, specijalne snage i protuavionske baterije. Vidimo dokaze da Rusija namjerava početkom februara broj vojnika na bjelorusko-ukrajinskoj granici povećati na 30.000 - rekla je Tomas Grinfild.

Istakla je kako jedna zemlja ne može ponovo prisilno kreirati granice druge zemlje, pa je Rusiju pozvala da umjesto sukoba izabere diplomatiju kada je riječ o Ukrajini. 

Upozorila je da bi, ukoliko Rusija dodatno okupira Ukrajinu, posljedice bile zastrašujuće. Dodala je kako ukoliko je ova situacija povezana sa zabrinutošću Rusije o pitanju sigurnosti u Evropi, nude priliku za razgovor o tome za pregovaračkim stolom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.