OCJENA GRUPE STRUČNJAKA

Tajanstvena bolest koja napada američke diplomate: Ovo bi mogao biti uzrok "Havanskog sindroma"

Podsjećamo, od sindroma su 2016. prvo oboljele američke i kanadske diplomate na službi na Kubi, odakle mu i ime "Havanski sindrom"

Vilijam Burns: Ne zna se ko stoji iza napada. Twitter

E. Ć.

3.2.2022

Uzrok tajanstvenog "Havanskog sindroma" od kojeg su oboljeli američke diplomate i vojnici širom svijeta mogli bi biti elektromagnetni talasi, saopćile su američke obavještajne službe.






Napad elektromagnetnim talasom

Prema ocjeni grupe stručnjaka s kojom su se konzultirale obavještajne agencije, elektromagnetni i ultrazvučni talasi odaslani s male udaljenosti mogli bi biti uzrok, kako je navedeno, nekih anormalnih zdravstvenih incidenata. 

Ti stručnjaci smatraju da je moguće osmisliti uređaje koji se lako mogu sakriti, a elektromagnetne ili ultrazvučne talase mogu odašiljati prema nekoj osobi.

Oni nisu rekli postoje li već takvi uređaji i da li su se napadi elektromagnetnim talasima dogodili. Međutim, navode da su sve teorije nevjerovatno.

Od sindroma prvo oboljele američke i kanadske diplomate

Stručnjaci čiji je izvještaj objavljen u srijedu, odbili su niz teorija kao što je upotreba ionizirajućeg zračenja kao posljedice radijacije, hemijskih i bioloških agenasa, soničnog ili zvučnog oružja ili topline nastale od elektromagnetske energije, prenosi "Hina".

Podsjećamo, od sindroma su 2016. prvo oboljele američke i kanadske diplomate na službi na Kubi, odakle mu i ime "Havanski sindrom".

"Anormalni zdravstveni incidenti" primijećeni su poslije i u drugim dijelovima svijeta (Kina, Njemačka, Australija, Rusija, Austrija), čak i u Vašingtonu.

Ranije je direktor CIA-e Vilijam Burns (William) upozorio Rusiju da bi mogla snositi ogromne posljedice ako se utvrdi da ona stoji iza "Havanskog sindroma".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.