PREDSJEDNIK TURSKE

Prihvatio poziv Zelenskog: Erdoan doputovao u Ukrajinu

Erdoana su na Međunarodnom aerodromu "Boryspil" dočekali turski ambasador u Kijevu Jagmur Ahmet Guldere (Yagmur) sa suprugom Sedom Guldere, ukrajinski ambasador u Ankari Vasil Bodnar i zvaničnici Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine

Svečani doček za Erdoana i njegovu suprugu. ANADOLIJA

E. Ć. / Anadolija

3.2.2022

Svečani doček za Erdoana i njegovu suprugu. ANADOLIJA

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) na poziv predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog (Volodymyr Zelensky), doputovao je u zvaničnu posjetu u Kijev, javlja Anadolu Agency (AA).



Erdoanova delegacija

Erdoana su na Međunarodnom aerodromu "Boryspil" dočekali turski ambasador u Kijevu Jagmur Ahmet Guldere (Yagmur) sa suprugom Sedom Guldere, ukrajinski ambasador u Ankari Vasil Bodnar i zvaničnici Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.

U delegaciji Turkiye još se nalaze supruga predsjednika Emine Erdogan, ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu (Cavusoglu), ministar odbrane Hulusi Akar, ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu (Suleyman Soylu), ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez, ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, šef Ureda za odbrambenu industriju pri Uredu turskog predsjednika Ismail Demir, šef Direkcije za komunikacije pri Uredu predsjednika Turkiye Fahretin Altun i glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Sastat će se sa Zelenskim

Erdoan će u okviru zvanične posjete položiti vijenac na spomenik Neznanom junaku u Kijevu u znak sjećanja na poginule u Drugom svjetskom ratu, a sastat će se sa Zelenskim nakon zvanične ceremonije dočeka u palati "Marinskiy".

Erdoan će potom prisustvovati desetom sastanku Strateškog vijeća Turske i Ukrajine. Na sastanku će biti razmotreni odnosi Turske i Ukrajine na nivou strateškog partnerstva, a trebalo bi se razgovarati i o mogućnostima daljeg jačanja saradnje između dvije zemlje, te razmijenjena mišljenja o regionalnim i međunarodnim temama.

Nakon sastanka, očekuje se da će dvojica lidera održati zajedničku konferenciju za novinare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.