ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE

Peking: Svečanom otvorenju prisustvovali brojni zvaničnici, pogledajte ko je sve "uhvaćen" okom kamere

Fotoreporter je "uhvatio" Putina, Vučića, Si Đinpinga, Gutereša, Ban Ki Muna...

Piše: E. Ć.

4.2.2022

Predsjednik Rusije Vladimir Putin - Avaz
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - Avaz
Tajlandska princeza Maha Čakri Sirindorn - Avaz
Predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon - Avaz
Premijer Kazahstana Imran Kahn - Avaz
+9

Svečano su otvorene 24. Zimske olimpijske igre. Peking je ovim domaćinstvom ispisao historiju, jer je nakon Ljetnih olimpijskih igara organizovanih 2008., sada domaćin i Zimskih olimpijskih igara.

Ove Igre su specifične po mnogo stvari. Naime, na ZOI će nastupiti skoro 3.000 sportista iz 90 zemalja, a prvi put u historiji nastupat će predstavnici iz Saudijske Arabije i Haitija. Za organizaciju je potrošeno četiri milijarde dolara, a Igre u Pekingu će biti posebne i zbog ograničenog broja prisutnih gledatelja, s obzirom na restrikcije zbog pandemije koronavirusa.




Zanimljivo i da su brojne države već ranije najavile diplomatski bojkot igara, a fotoreporter AFP-a zabilježio je nekoliko zvaničnika koji su bili nadzočni.

U Pekingu su danas bili predsjednik zemlje domaćina Si Đinping (Xi Jinping) koji je sa svojom suprugom Peng Liujan pratio ceremoniju. Na tribinama je bio i predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji se prije otvorenja sastao sa kineskim predsjednikom. 

Svečanom otvorenju je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se na tribinama sastao i porazgovarao sa poljskim predsjednikom Andžejem Dudom (Andzej).

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah (Thomas Bach) je održao govor. Ceremoniji su prisustvovali UN-ov sadašnji generalni sekretar Antonio Gutereš (Guterres), kao i bivši Ban Ki-Mun (Ki-Moon). 

Zabilježeno je i prisustvo kazahstanskog predsjednika Kasima Džomarta Tokajeva (Kassim Jomart Tokayev), njegovog egipatskog kolege Abdela Fatah al-Sisija, prvog čovjeka Tadžikistana Emomalija Rahmona, kao i premijera Mongolije i Pakistana, Luvsanamsraija Ojun-Erdenea i Imran Khana. 

Svečanom otvorenju su prisustvovali i Princ Monaka Albert II, tajlandska princeza Maha Čakri Sirindorn (Chakri Sirindhorn), krunisani princ Abu Dabija Mohamed bin Zajed al-Nahijan, kao i ministrica sporta u Kanadi Kirsti Dankan (Kirsty Duncan). 


Ranije je iz Vijeća ministara bilo najavljeno da će Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine također biti na ceremniji. Podsjećamo, Australija, Kanada i Velika Britanija pratile su Sjedinjene Američke Države u diplomatskom bojkotu, odnosno nedolasku na svečano otvorenje, zbog kršenja ljudskih prava u Kini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.