U MOSKVI

Poznati detalji sastanka Macrona i Putina: Jedna od tema napetost u Evropi

Lideri će voditi razgovor iza zatvorenih vrata, nakon čega bi se sastanak trebao nastaviti i tokom radnog ručka

Sa ranijeg susreta. AGENCIJE

A. O.

7.2.2022

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Francuske Emanuel Makron danas će održati sastanak s početkom u 15 sati, a iz Kremlja su nekoliko sati ranije objavili o čemu bi lideri trebali razgovarati na četvrom po redu sastanku u samo nekoliko sedmica.

Prvi čovjek Francuske osim što će se danas sastati u Moskvi s Vladimirom Putinom, sutra će otputovati u Ukrajinu gdje bi se trebao sastati s liderom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.


Tema razgovora

Uoči sastanka s Putinom, iz Kremlja su saopćili kako će lideri voditi razgovor iza zatvorenih vrata, nakon čega bi se sastanak trebao nastaviti i tokom radnog ručka.

- Apsolutno će dominirati tema napetosti u Evropi i situacija oko Ukrajine. Razgovarat ćemo o ruskim sigurnosnim garancijama i svega što se tiče glavnih problema za ovu temu - rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje da li će tema razgovora dvojice lidera biti i pitanje Sjevernog toka 2, Peskov je odgovorio kako za sada ta tema nije stavljena na dnevni red.


Dugotrajna diskusija

Glasnogovornik Kremlja je također podsjetio da je sastanku dvojice lidera prethodilo nekoliko telefonskih razgovora zbog čega se očekuje kako će današnji tet-a-tet susret sadržavati dugotrajnu diskusiju kako po vremenu tako i po sadržaju.

- Emanuel Makron vodi zemlju koja predsjedava Evropskom unijom. Također, znamo da on u Moskvu dolazi s određenim idejama kako bi pronašao opcije za smirivanje tenzija u Evropi - pojasnio je Peskov.

Iako mnogi očekuju kako bi susret Makrona i Putina mogao na neki način relaksirati odnose između Zapada i Rusije, Peskov ističe kako je teško očekivati značajnije promjene s obzirom na kompleksnost cijelog problema u odnosima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.