OKONČAN SASTANAK

Objavljeni detalji razgovora Putina i Makrona, predsjednik Rusije optužio Ukrajinu

Putin je rekao Macronu da zemlje NATO-a nastavljaju "pumpati Ukrajinu modernim oružjem" što "gura Kijev da situaciju riješi vojnim sukobom"

Otkriveni detalji razgovora. AFP

S. S.

20.2.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin okrivio je ukrajinske provokacije za eskalaciju trenutne situacije u Donbasu u današnjem razgovoru s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron). 


Intenzivirati napore za pronalaženje rješenja

"Ruski predsjednik je istaknuo da su razlog eskalacije provokacije ukrajinskih sigurnosnih snaga", navodi Kremlj i dodaje da dvojica lidera "smatraju da je važno intenzivirati napore za pronalaženje rješenja kroz diplomatska sredstva".


Kremlj je također rekao da je Putin rekao Makronu da zemlje NATO-a nastavljaju "pumpati Ukrajinu modernim oružjem" što "gura Kijev da situaciju riješi vojnim sukobom". "Civili u Donbasu pate i moraju se evakuirati u Rusiju kako bi ih zaštitili od rastućeg nasilja", navodi Kremlj.


Novi sigurnosni poredak u Evropi

Ured francuskog predsjednika objavio je vlastitu verziju razgovora s Putinom:

- Francuski predsjednik Emanuel Makron i njegov ruski kolega Vladimir Putin složili su se u današnjem pozivu o potrebi pronalaženja diplomatskog rješenja za ukrajinsku krizu. Ministri vanjskih poslova dviju zemalja sastat će se u narednim danima i radit će na mogućem samitu na najvišoj razini s Rusijom, Ukrajinom i saveznicima kako bi se uspostavio novi sigurnosni poredak u Europi - saopćila je Elizejska palača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.