TREBALE BITI GOTOVE DANAS

Vojna sila: 30.000 ruskih vojnika ostaje u Bjelorusiji, blizu granice s Ukrajinom

Gulevič je rekao da je odluka donesena "u vezi sa povećanjem vojnih aktivnosti u blizini vanjskih granica" Rusije i Bjelorusije i zbog porasta napetosti u regionu Donbasa na istoku Ukrajine

NATO kaže da Rusija ima do 30.000 vojnika u Bjelorusiji. Reuters

E. Ć.

20.2.2022

Rusija i Bjelorusija produžavaju vojne vježbe koje su trebale biti okončane u nedjelju, rekao je bjeloruski ministar odbrane Viktor Gulevič (Gulevich), u koraku koji dodatno pojačava pritisak na Ukrajinu dok zapadni lideri upozoravaju na skoru rusku invaziju, prenosi "Reuters".

Gulevič je rekao da je odluka donesena "u vezi sa povećanjem vojnih aktivnosti u blizini vanjskih granica" Rusije i Bjelorusije i zbog porasta napetosti u regionu Donbasa na istoku Ukrajine.

NATO kaže da Rusija ima do 30.000 vojnika u Bjelorusiji i da bi ih mogla iskoristiti kao dio invazijskih snaga za napad na Ukrajinu, iako Moskva negira bilo kakvu takvu namjeru.




Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) rekao je u intervjuu za BBC koji je emitiran u nedjelju da šef Kremlja Vladimir Putin možda ne razmišlja logično, pa prijetnja sankcijama možda neće biti dovoljna da odvrati rusku invaziju na Ukrajinu.

Sankcije "možda neće biti dovoljne da odvrate iracionalnog aktera i moramo da prihvatimo u ovom trenutku da Vladimir Putin možda nelogično razmišlja o tome i ne vidi katastrofu koja je pred nama - rekao je Džonson za BBC.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.