PREDSJEDNIK RS

Dodik nakon posjete Rusiji: Ne miješaju se u unutrašnje stvari BiH

Rusija od Amerike brani Dejtonski sporazum, rekao je Dodik

Milorad Dodik. Siniša Pašalić / Ringier

H. J. I.

23.2.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik održao je danas press konferenciju povodom njegove nedavne posjete Bjelorusiji i Rusiji. 

Istakao je da je pozitivan odnos predsjednika Rusije Vladimira Putina iskazan prema RS. Najavio je  da u aprilu ide u Sant Petersburg, kao i da će u junu prisustvovati na ekonomskom forumu u tom ruskom gradu. Do kraja marta planira ugostiti Viktora Orbana

"Nema nikakve mistike"

- Nema nikakve mistike, Ruska Federacija ima pozitivan stav prema miru u BiH. Mi poštujemo činjenicu da se oni ne miješaju u unutrašnje stvari u BiH, ali i poštujemo činjenicu da su oni garant Dejtonskog sporazuma. Rusija od Amerike brani Dejtonski sporazum. Jasno rečeno da samo strane u BiH mogu da dogovaraju druge aranžmane za BiH. Razgovarali smo i o neizabranom strancu, predsjednik je to znao, nedopustivo da se bilo koji stranac miješa u odluke ovdje - rekao je Dodik.

Podcrtao je Putinove riječi zadovoljstva što se BiH zbog stava RS nije priključila sankcijama Rusiji.

Dodaje da će RS potpisati sporazum o saradnji sa Tatarstanom, ali i da je uspostavljena saradnja sa Bjelorusijom u vezi transplantacije organa, gdje je troje djece iz RS liječeno u Minsku.

- U Bjelorusiji, u Minsku imamo prijatelje. To nije zemlja okružena betonom i bodljikavom žicom - istakao je Dodik.

Kupovina 10 autobusa

Podsjetio je da je za 14 miliona KM Kanton Sarajevo kupio tramvaj iz Bjelorusije, a obećava da će RS dobiti 10 sličnih autobusa za prevoz đaka i studenata.

Dodik se pohvalio ordenom Aleksandra Nevskog koje mu je dodijelio Vladimir Putin, drugo je to po veličini znamenje koje Rusija dodjeljuje.

Odbacio je insinuacije o malignom ruskom utjcaju u BiH. O nekim stvarima kaže ne može da govori.

U utorak popodne Dodik je najavio sastanak u Mostaru sa koalicionim partnerima gdje će se pokušati dogovoriti preostali “detalji” u vezi nastavka EU puta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.