STALNI PREDSTAVNIK PRI EU

Čižov: Rusija će naći druge kupce ako gasovod Sjeverni tok 2 ne bude pušten u rad

On je dodao da je pokretanje "Sjevernog toka 2" potrebno, prvenstveno, evropskim potrošačima

Čižov: Plinovod na dnu u Baltičkom moru. Avaz

E. Ć. / Srna

9.2.2022

Ako gasovod "Sjeverni tok 2" ne bude pušten u rad, Rusija će naći druge kupce za taj energent, poručuje stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov (Chizhov).



Bajden zaprijetio sankcijama

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) zaprijetio je da "Sjevernog toka 2", koji je već položen po dnu Baltičkog mora, ali još nije pušten u rad, "neće biti" u slučaju eskalacije situacije oko Ukrajine. 

U intervjuu za RIA "Novosti", odgovarajući na izjavu predsjednika SAD, Čižov navodi da je pokretanje "Sjevernog toka 2" potrebno, prvenstveno, evropskim potrošačima.

- Naći ćemo gdje i kako prodati gas ako bi se desilo da ne bude "Sjevernog toka 2" - ističe Čižov.

On dodaje da "Gazprom" nije dužan da povećava izvoz gasa u EU i napominje da Rusija već isporučuje dodatne količine, iako ne u mjeri u kojoj to želi Brisel. 

Vrtoglav porast cijene gasa

"Sjeverni tok 2" je izvozni gasovod kapaciteta 55 milijardi metara kubnih godišnje iz Rusije u Evropu. Polaganje cijevi je završeno, ali gasovod još ne može da proradi bez certifikacije, koja je obustavljena. Kada njemački regulator donese nacrt odluke o sertifikaciji biće potrebno mišljenje Evropske komisije, koja namjerava da donese zaključak nakon konsultacija sa Ukrajinom.

U međuvremenu, cijena gasa na evropskom tržištu višestruko je porasla u odnosu na prošlogodišnje ljeto. Vlasti nekih evropskih zemalja više puta su optuživale Rusiju da je izazvala energetsku krizu. Rusi, s druge strane, ističu da su Briselu nudili nastavak saradnje u obliku dugoročnih ugovora, ali je Evropska komisija insistirala na tržišnim cijenama, što je dovelo do krize.

"Gazprom" je objavio da je cijena njegovog gasa u decembru prošle godine iznosila 517,8 dolara, u odnosu na 156,6 dolara iz decembra 2020.

Prosječna cijena za cijelu prošlu godinu bila je 272,8 dolara, što je višestruko niže od berzovnih cijena. Tako je 21. decembra prošle godine berzovna cijena gasa u Evropi prvi put u istoriji premašila 2.000 dolara za 1.000 metara kubnih tog energenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.