OGLASILA SE NA TELEGRAMU

Zaharova: Zahvala bivšeg ministra SAD-u zbog oštećenja na plinovodu potvrda je terorističkog napada?

Švedski seizmolozi kasnije su rekli da su u ponedjeljak registrirali dvije eksplozije duž trasa plinovoda

Zaharova: Je li to službena potvrda. AGENCIJE

A. O.

28.9.2022

Portparol ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova istakla je da se izjava bivšeg poljskog šefa diplomatije, koji je zahvalio SAD-u zbog štete na ruskom plinovodu Sjeverni tok 2, može smatrati "službenom potvrdom da je riječ o terorističkom napadu".

- Bivši poljski ministar vanjskih poslova, sada evropski zastupnik Radek Sikorski, zahvalio je SAD-u za oštećenje na ruskom plinovodu. Je li to službena potvrda da se radi o terorističkom napadu - napisala je Zaharova na Telegramu.

Tri curenja plina na plinovodima Sjeverni tok i Sjeverni tok 2 otkrivena su u razmaku od nekoliko sati. Prvo curenje otkriveno je na Sjevernom toku 2 u blizini danskog otoka Bornholma, a nakon toga dva curenja plina otkrivena su na Sjevernom toku.

Danska agencija za energetiku saopćila je da je velika količina plina iscurila u more. Avioni i brodovi imaju naredbu da se drže najmanje pet nautičkih milja od mjesta nesreće. Švedski seizmolozi kasnije su rekli da su u ponedjeljak registrirali dvije eksplozije duž trasa plinovoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.