PORTPAROLKA MINISTARSTVA

Zaharova tvrdi: Zapad uslovio Beograd da bira između njih i Moskve

Mi iz novije historije znamo koliko Zapad voli Srbiju - toliko je voli da je spreman da bombarduje prijestonicu, rekla je

Marija Zaharova. AP

S. S.

26.12.2023

Zapad je Srbiji postavio uslov da bira i opredijeli se da li će biti sa njima ili sa Rusijom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Ona je kazala da je Beograd bio pred teškim izborom i da mu nije bilo dozvoljeno da kombinuje razvojne puteve u skladu sa nacionalnim interesima srpskog naroda.

- I posljednje izmjene čini mi se da generalno zvuče kao ultimatum - šta god, samo ne sa Rusijom - rekla je Zaharova za Russia Today.

Bombardovanje Beograda

Prema njenim riječima, "Srbija je oduvijek znala da je Rusija kroz historiju nikada nije ostavljala na cjedilu, a to važi čak i za one trenutke kada je Rusiji, najblaže rečeno, bilo loše."

- Mi iz novije historije znamo koliko Zapad voli Srbiju. Toliko je voli da je spreman da bombarduje prijestonicu. Ne samo da bombarduje, već da koristi granate sa osiromašenim uranijumom protiv civila, žena i djece - navela je Zaharova.

Ona je istakla da se "Zapad lako obračunava sa onima koji se ne oslanjaju na svoje nacionalne interese i nemaju snage da im se odupru." Zaharova smatra da u Srbiji postoje državnici i političari koji su "spremni da pruže otpor i stave interese svog naroda iznad praznih obećanja Zapada."

Prema njenim riječima, "zapadne zemlje su isprovocirale srpski narod da preduzme određene radnje koje bi ga gurnule u neustavno polje."

Van okvira

- A kada je čovek već van okvira zakona, on je ranjiv - ukazala je Zaharova.

Govoreći o protestima u Srbiji, ona je ocijenila da su se skupovi koji se održavaju pretvorili u pogrome i realnu prijetnju, ne samo za vlast, već i za lokalno stanovništvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.