UPOZORENJE BIJELE KUĆE

Ruska invazija na Ukrajinu bi oštetila i američku industriju čipova

Prema procjenama Techcet-a, preko 90 posto američkih zaliha neona poluprovodnika dolazi iz Ukrajine, dok 35 posto američkog paladijuma dolazi iz Rusije

Neki proizvođači čipova preispituju svoje lance nabavke kako bi skenirali potencijalne posljedice sukoba u Ukrajini. Agencije

E. Ć.

12.2.2022

Bijela kuća upozorila je industriju čipova da diverzificira svoj lanac snabdijevanja u slučaju da Rusija uzvrati na prijetnje američkim ograničenjima izvoza blokiranjem pristupa ključnim materijalima, rekli su ljudi upoznati s tim, piše "Reuters".

Potencijal za odmazdu privukao je više pažnje posljednjih dana nakon što je Techcet, grupa za istraživanje tržišta, 1. februara objavila izvještaj u kojem se ističe oslanjanje mnogih proizvođača poluprovodnika na ruske i ukrajinske materijale poput neona, paladija i drugih.





Preko 90 posto američkih zaliha neona poluprovodnika dolazi iz Ukrajine

Prema procjenama Techcet-a, preko 90 posto američkih zaliha neona poluprovodnika dolazi iz Ukrajine, dok 35 posto američkog paladijuma dolazi iz Rusije.

Piter Harel (Peter Harrell), koji sjedi u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, rekao je kako su on i njegovo osoblje bili u kontaktu s članovima industrije čipova posljednjih dana, kada su saznali o njihovoj izloženosti ruskim i ukrajinskim materijalima za proizvodnju čipova. Pozvali su ih da pronađu alternativne izvore.

Džo Paseti (Joe Pasetti), potpredsjednik globalne javne politike u grupi dobavljača čipova i elektronike SEMI, poslao je ove sedmice e-mail članovima u kojem mjeri izloženost vitalnim zalihama za proizvodnju čipova, prema kopiji koju je dobio Reuters.

- Kao što je rečeno na današnjem pozivu, pogledajte priloženi dokument... u vezi sa rusko-ukrajinskom proizvodnjom određenog broja poluprovodničkih materijala - napisao je on, pozivajući se na sažetak Techceta o C4F6, paladiju, helijumu, neonu i skandiju iz problematične regije: Molim vas da me obavijestite ako potencijalni prekidi u opskrbi nekog od njih zabrinjavaju vašu kompaniju.

Neon kritičan za lasere

Prema Techcetu, neon, kritičan za lasere koji se koriste za proizvodnju čipova, bitan je proizvod ruske proizvodnje čelika. Zatim se prečišćava u Ukrajini. Paladij se koristi u senzorima i memoriji, između ostalih aplikacija.

Podsjetimo, Bajdenova (Joe Biden) administracija zaprijetila je da će uvesti sveobuhvatnu kontrolu izvoza protiv Rusije ako napadne Ukrajinu. Rusija, koja je okupila preko 100.000 vojnika duž ukrajinske granice, negirala je navode o planiranju invazije.

Neki proizvođači čipova preispituju svoje lance nabavke kako bi skenirali potencijalne posljedice sukoba u Ukrajini. Jedna osoba u kompaniji za proizvodnju čipova koja je željela da ostane anonimna priznala je da je istraživala svoje snabdijevanje neonom i drugim gasovima, od kojih neki potiču iz Ukrajine.

Sukob ne bi prekinuo snabdijevanje

- Čak i da je došlo do sukoba u Ukrajini, to ne bi prekinulo snabdijevanje. To bi podiglo cijene - rekla je osoba.

- Tržište bi se suzilo. Ti bi plinovi postali prilično rijetki. Ali to neće zaustaviti proizvodnju poluvodiča - pojasnila je.

Inače, globalne zalihe čipova su male i u budućnosti se očekuje da će se narudžbe čipova povećati. Prema podacima Techceta, u naredne četiri godine narudžbe čipova porast će za više od 37 posto.

Podsjetimo, od ruske aneksije poluostrva Krim 2014. godine cijene neona su porasle za 600%, jer su se kompanije za proizvodnju čipova oslanjale na nekoliko ukrajinskih firmi, navela je američka komisija za međunarodnu trgovinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.