SAVJETNIK ZA SIGURNOST

Salivan: Ruska invazija na Ukrajinu može početi svakog trena

On je izjavio za CNN kako su ruske snage na pozicijama odakle bi mogli izvršiti invaziju čak i prije zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, što pada na 20. februar

Džejk Salivan. Agencije

H. J. I.

13.2.2022

SAD vjeruju kako bi Rusija mogla pokrenuti invaziju na Ukrajinu već ove sedmice, u nedjelju je rekao savjetnik za sigurnost SAD-a Džejk Salivan (Jake Sullivan) za CNN, dodajući kako se oni još uvijek nadaju diplomatskom rješenju.

U obraćanju o stanju nacije, Salivan je izjavio za CNN kako su ruske snage na pozicijama odakle bi mogli izvršiti invaziju čak i prije zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, što pada na 20. februar.

- Rusija bi mogla pokrenuti opširnu vojnu akciju protiv Ukrajine svakog trena - rekao je on.


- Način na koji su nagomilali svoje snage, način na koji su postrojili sve stvari jasno daje do znanja da će doći do opširne vojne akcije veoma skoro - kazao je Salivan te dodao da su SAD spremne nastaviti raditi na diplomatskom rješenju situacije, ali su zajedno sa svojim saveznicima i partnerima takođe spremni na ujedinjen i odlučan odgovor u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu.

Salivanovo upozorenje dolazi dan nakon što je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina da će se suočiti za "brzom i jako visokom cijenom" ako naredi invaziju na Ukrajinu.

SAD procjenjuju da je Rusija nagomilala više od 100,000 vojnika blizu granice sa Ukrajinom, a hiljade njih je dodatno pristiglo u protekloj sedmici. U subotu su SAD povukle jedan broj vlastitih vojnika iz Ukrajine te naredile evakuaciju većine svog osoblja uz ambasade u Kijevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.