ZBOG SUKOBA

Ukrajina zatražila vojnu pomoć, Izrael želi ostati neutralan

Lapid je naveo da Izrael ima vrlo malo vremena da evakuiše svoje građane

Ukrajina zatražila vojnu pomoć. AGENCIJE

A. O.

15.2.2022

Ukrajina je zatražila vojnu pomoć od Izraela i ponudila posredovanje u rusko-ukrajinskoj krizi, no administracija Tel Aviva nije prihvatila ponudu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izraelski ministar vanjskih poslova Jair Lapid razgovarao je u nedjelju s zamjenicom ministra vanjskih poslova Ukrajine Emineom Džaparovom, nakon kojeg je izjavio da je Ukrajina zatražila vojnu pomoć od njegove zemlje i da će to biti razmotreno, objavio je izraelski javni servis KAN.


Evakuacija građana

Lapid je naveo da Izrael ima vrlo malo vremena da evakuiše svoje građane iz Ukrajine u slučaju "zaustavljanja zračnog saobraćaja".

Džaparova je u izjavi izraelskim medijima poručila da su "povećana upozorenja o putovanjima iz prijateljskih zemalja izazvale paniku, da investitori napuštaju zemlju i probleme s budžetom u Ukrajini".

Izraelski mediji navode da je Džaparova zatražila od Izraela da se više uključi u krizu između Rusije i Ukrajine i posreduje kako bi se smanjile napetosti.

Pozvala je Lapida da se sastane s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom.

Navodi se također da Izrael nije voljan posredovati, a prema navodima izraelskih medija, Lapid je rekao da Izrael nije strana u rusko-ukrajinskom sukobu. 

- Stoga djeluje s oprezom - naveo je. 


Nema mjesta

Izraelski ministar turizma Joel Razbozov sastao se s ruskim ambasadorom u Tel Avivu u ime ministra vanjskih poslova svoje zemlje. Iako se tvrdi da je Razbozov uvjeren da nema mjesta za diplomaciju, ruskom ambasadoru je prenio da Izrael nije strana u sukobu. 

- On želi da se oluja smiri kao i svi drugi - poručio je. 

Izraelska vlada pozvala je svoje građane da što prije napuste Ukrajinu nakon sastanka s relevantnim sigurnosnim i obavještajnim agencijama u subotu.

U Ukrajini se nalazi oko 15.000 izraelskih državljana, od kojih je 4.500 ispunilo obrazac za informacije o evakuaciji putem interneta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.