KONTRADIKTORNE PORUKE

Bivši počasni konzul Ukrajine Draško Aćimović za "Avaz": Priznanje Luganjska i Donjecka može dovesti do kritične situacije u Ukrajini

Mogućnost rata koja se najavljuje katastrofa je za Evropu , kaže Aćimović

Aćimović: Ubrzo ćemo znati. Avaz

Piše: A. Bajramović

15.2.2022

Kontradiktorni su stavovi vezani za potencijalni sukob većih razmjera, jer dok Ukrajina i Rusija negiraju da će do rata doći, zapadne zemlje i mediji rat su praktično najavile. Sve zapadne zemlje povukle su svoje diplomatsko osoblje, a svojim državljanima preporučili da napuste Ukrajinu. Nekadašnji počasni konzul Ukrajine u Austriji, bivši bh diplomata Draško Aćimović, čovjek koji je u Ukrajini vodio najveću firmu za finansijsko posredovanje, kaže da je to nevjerovatan potez.

- Ukrajina je jedna velika zemlja u koju su uložene stotine milijardi dolara, a vi sad povlačite ljude koji su vlasnici, ili vode velike firme i projekte. Ko će to preuzeti, ko će odgovarati za to? Nevjerovatno je šta se dešava. Druga stvar o kojoj se ne govori u medijima je isključenje Ukrajine sa elektro – mreže iz sistema Bjelorusija – Rusija – Ukrajina i proba do 27.2. priključenja na evropski sistem snabdjevanja strujom. Velika briga je unutar Ukrajine šta ako ih ne priključe ponovo na sistem, može se desiti da država ostane u mraku. A treća, možda najaktuelnija, stvar je da je danas ruska Duma donijela odluku o priznanju ukrajinskih pokrajina Luganjsk i Donjeck kao nezavisne države, što sve diplomatske pregovore vezane za Minski sporazum faktički poništava. Čeka se po skraćenoj proceduri usvajanje od strane predsjednika Putina, a to je momenat koji može dovesti do kritične situacije u zemlji – kaže Aćimović.

Iako je i predsjednik Rusije Vladimir Putin popodne kazao da je spreman za razgovore sa NATO-om i SAD, Aćimović nije uvjeren da će se ukrajinska kriza mirno završiti.

- Mogućnost rata koja se najavljuje katastrofa je za Evropu i to bi dovelo do jednog evropskog rata. Nadam se da će razum prevladati, ali današnja odluka Dume kojom priznaje nezavisnost dvije pokrajine, znači da one više neće biti dio Ukrajine, što je akt cijepanja susjedne države. Tako da su to kontradiktorne izjave. Hoće li se onda bilo kakav napad na te dvije republike smatrati napadom na Rusiju? Tako da se situacija još više komplikuje. Ubrzo ćemo znati sve, ali hajde da se nadamo da će se pronaći diplomatsko rješenje i izbjeći najgore – dodaje Draško Aćimović.


Velika briga je unutar Ukrajine

- Ukrajina je jedna velika zemlja u koju su uložene stotine milijardi dolara, a vi sad povlačite ljude koji su vlasnici, ili vode velike firme i projekte. Ko će to preuzeti, ko će odgovarati za to? Nevjerovatno je šta se dešava. Druga stvar o kojoj se ne govori u medijima je isključenje Ukrajine sa elektro – mreže iz sistema Bjelorusija – Rusija – Ukrajina i proba do 27.2. priključenja na evropski sistem snabdjevanja strujom. 

Velika briga je unutar Ukrajine šta ako ih ne priključe ponovo na sistem, može se desiti da država ostane u mraku. A treća, možda najaktuelnija, stvar je da je danas ruska Duma donijela odluku o priznanju ukrajinskih pokrajina Luganjsk i Donjeck kao nezavisne države, što sve diplomatske pregovore vezane za Minski sporazum faktički poništava. 

Čeka se po skraćenoj proceduri usvajanje od strane predsjednika Putina, a to je momenat koji može dovesti do kritične situacije u zemlji – kaže Aćimović.


Mogućnost rata koja se najavljuje katastrofa je za Evropu

Iako je i predsjednik Rusije Vladimir Putin popodne kazao da je spreman za razgovore sa NATO-om i SAD, Aćimović nije uvjeren da će se ukrajinska kriza mirno završiti.

- Mogućnost rata koja se najavljuje katastrofa je za Evropu i to bi dovelo do jednog evropskog rata. Nadam se da će razum prevladati, ali današnja odluka Dume kojom priznaje nezavisnost dvije pokrajine, znači da one više neće biti dio Ukrajine, što je akt cijepanja susjedne države. Tako da su to kontradiktorne izjave. 

Hoće li se onda bilo kakav napad na te dvije republike smatrati napadom na Rusiju? Tako da se situacija još više komplikuje. Ubrzo ćemo znati sve, ali hajde da se nadamo da će se pronaći diplomatsko rješenje i izbjeći najgore – dodaje Draško Aćimović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.