ZAŠTITA KLIME

Na Centralnom groblju u Beču u pogon kreće solarna elektrana

Sufinansiranje prve građanske elektrane za 200 stanova je "planulo" za 26 sati

Solarna elektrana. GRAD BEČ

A. O.

22.2.2022

Na Centralnom groblju u Beču uskoro kreće u pogon 29. solarno postrojenje čije panele mogu kupiti građani.

Nova solarna elektrana preduzeća za snabdijevanje energijom "Wien Energie" sa 1,4 megavata snage biće treća po veličini. Sa radom počinje na proljeće, a proizvodit će struju za oko 570 domaćinstava.

U austrijskoj prijestolnici svi mogu učestvovati u finansiranju solarnih sistema. Već 10 godina postoje takozvane "građanske solarne elektrane" za koje građani mogu kupiti solarne pakete od Grada te ih tako sufinansirati. Ovaj oblik građanskog učešća u finansiranju solarnih postrojenja je stekao veliku popoularnost među stanovništvom.


Solarne panele na 28 lokacija do sada je finansiralo 10.000 građana. GRAD BEČ

Sufinansiranje prve građanske elektrane za 200 stanova je "planulo" za 26 sati.

Tada su građani mogli da kupe jedan ili više panela po minimalnoj cijeni od 475 eura uz kompenzaciju troškova od 3,1 posto. Gradske vlasti su tada objasnile da sa ovakvim modelom finansiranja i oni građani koji nemaju mogućnost postavljanja panela mogu aktivno da učestvuju u širenju obnovljivih energija.

Solarne panele na 28 lokacija do sada je finansiralo 10.000 građana sa oko 38 miliona eura. Ovi paneli isporučuju snagu od 20,5 megavati struje, čime se 8.400 domaćinstava snabdijeva sunčevom energijom. Godišnje se na ovaj način štedilo 12.000 tona ugljen-dioksida što predstavlja značajan doprinos zaštiti klime.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.