BROJEVI ĆE BITI JOŠ VEĆI

Rekordan broj novozaraženih koronavirusom u Južnoj Koreji

Tokom prethodnog dana u Južnoj Koreji zabilježene su 171.452 infekcije i 99 smrtnih slučajeva

Premijer Kim Bu-kjum tvrdi da nema razloga za paniku. ILUSTRACIJA

A. O.

23.2.2022

Broj novih COVID-19 slučajeva u Južnoj Koreji u srijedu je dostigao novi rekord, a vlasti upozoravaju da će brojevi vjerojatno biti još veći na vrhuncu talasa izazvanog varijantom koronavirusa omikron, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom prethodnog dana u Južnoj Koreji zabilježene su 171.452 infekcije i 99 smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj infekcija povećan na oko 2,33 miliona, uključujući 7.607 smrtnih slučajeva.


Početak marta

Novinska agencija Jonhap objavila je da vlasti vjeruju da bi dnevni brojevi novozaraženih mogli biti i oko 270.000 kada talas omikrona dostigne vrhunac početkom marta.

Premijer Kim Bu-kjum tvrdi da nema razloga za paniku, navodeći da je niska stopa smrtnosti od varijante omikron, a da je zdravstveni sistem Južne Koreje dobro uspostavljen.

- Planiramo revidirati naše mjere nakon što ocijenimo da se ozbiljni slučajevi i smrtni slučajevi mogu kontrolisati - rekao je on.


Ublažene mjere

Vlada je prošle sedmice već ublažila određene mjere, produžen je rad kafića i restorana za sat, ali su na snazi ostale druge mjere kao što je ograničenje privatnih okupljanja na šest osoba.

U Južnoj Koreji je u potpunosti vakcinisano 44,32 miliona ljudi, ili 86,4 posto populacije od oko 52 miliona.

Agencija za sigurnost lijekova ove zemlje u srijedu je odobrila korištenje Pfizer vakcina protiv COVID-19 za djecu od 5 do 11 godina, pošto se bilježi sve veći broj infekcija među najmlađima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.