NAPRAVIO OSVRT

Navaljni iz zatvora: Putin nije Rusija, ovo je agresivni rat poludjelog cara

U dvadesetim godinama 21. stoljeća mi gledamo vijesti o ljudima koji gore u tenkovima i bombardiranim kućama

Navaljni: Ne možemo više čekati. Agencije

A. K. / Index.hr

2.3.2022

Aleksej Navaljni, vodeći politički oponent Vladimira Putina koji se trenutno nalazi u ruskom zatvoru, objavio je na Twitteru osvrt na rat u Ukrajini i situaciju u Rusiji.

Navaljnijev osvrt objavljen je na službenom Twitter profilu ruskog opozicionog lidera. Iako Navalni u zatvoru nema pristup internetu, pretpostavlja se da ga je izdiktirao svom advokatu.

Njegove riječi prenosimo u cijelosti.


Kukavice blefiraju

- Ne možemo biti kukavice koje se prave da ne vide agresivni rat poludjelog cara.

Mi, Rusija,  želimo biti nacija mira. Nažalost, malo ko nas sada tako može nazivati. No, u najmanju ruku možemo ne postati nacija uplašenih, ušutkanih ljudi. Kukavice koje se prave da ne primjećuju agresivni rat koji je pokrenuo poludjeli car protiv Ukrajine.

Ne mogu, ne želim i neću šutjeti i gledati kako pseudohistorijski nonsens o događajima od prije 100 godina postaje izgovor da Rusi ubijaju Ukrajince, a oni, braneći se, ubijaju Ruse.

U dvadesetim godinama 21. stoljeća mi gledamo vijesti o ljudima koji gore u tenkovima i bombardiranim kućama. Gledamo na TV-u prijetnje pokretanjem nuklearnog rata. Ja sam iz SSSR-a. Tamo samo rođen. Glavna fraza SSSR-a iz mog djetinjstva glasila je 'borba za mir'. Pozivam sve da izađu na ulice i bore se za mir.

Ne možemo čekati

I ako postoji išta u Rusiji na što možete biti najviše ponosni, to je 6.824 ljudi koji su privedeni jer su, bez ikakvog razloga, izašli na ulice noseći plakate na kojima piše 'Ne ratu'".

Kažu da neko ko nije bio na protestu i ne riskira hapšenje ne može pozivati na protest. Ja sam u zatvoru, tako da mislim da mogu. Ne možemo više čekati. Gdje god da ste, u Rusiji, u Bjelorusiji ili na drugoj strani planeta, izađite na glavni trg u svom gradu svakog dana u dva popodne.


Moramo stisnuti zube

Ako ste u inostranstvu,, izađite pred rusku ambasadu. Ako možete organizirati protest, napravite to vikendom. Da, prvog dana će se možda pojaviti malo ljudi. A drugog - još manje. Ali moramo stisnuti zube, prevladati strah te izaći na ulice i zahtijevati kraj rata. Svakog tko bude uhićen moraju zamijeniti dva nova prosvjednika.

Ako želimo zaustaviti rat, moramo napuniti zatvore i marice vlastitim tijelima. Sve ima svoju cijenu, a sad, u proljeće 2022. godine, moramo tu cijenu platiti. Nitko to neće napraviti umjesto nas. Nemojmo 'biti protiv rata'. Borimo se protiv rata - zaključio je u objavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.