GLAVNI RUSKI OPOZICIONAR

Aleksej Navaljni prokomentarisao Prigožinovu smrt: Evo suptilnog rada Putinovih ubica, ovako se stvori jelo "građanski rat"

Navaljni je pad aviona nazvao terorističkim napadom Putina uz namjeru da ubije svog vojnika Prigožina

Aleksej Navaljni. Al Jazeera

N. H.

24.8.2023

Aleksej Navaljni, ruski opozicioni političar, prokomentarisao je pad aviona u kojem je Jevgenij Prigožin izgubio život.

Prema ruskim vlastima, u poslovnom avionu bilo je deset ljudi, uključujući i članove posade, a prema informacijama svi su poginuli.

"Teroristički napad Putina"

Navaljni je pad aviona nazvao terorističkim napadom Putina uz namjeru da ubije svog vojnika Prigožina.

- Prije samo par dana, pisao sam jednoj osobi, objašnjavajući tajnu Prigožinovog preživljavanja. Najvjerovatnije je sve jednostavno. Lični dogovor i Putinova riječ. 

Prigožin je obećao Putinu da će sve uraditi za njega i njegov rat. Bit će njegov najpouzdaniji komandant, spreman na sve zarad pobjede. Putin je, gledajući, najblaže rečeno, na nedostatak entuzijazma Ministarstva odbrane, to cijenio. 

Dao je Prigožinu neviđenu podršku (nije šala, hiljade zatvorenika je izvučeno iz zatvora u jednom danu) - naveo je.

Kazao je da je tokom „pobune“ Prigožin poludio „poslovno“, a da to nije promijenilo suštinu odnosa, te da Putinova riječ i dalje važi.

Laži, kradi, ubijaj, bježi

- Kakva glupost pisati. Kakva naivnost sugerisati da se Putin može okarakterisati bilo kojom vrstom pristojnosti: oficirski, muški, gangsterski. Ne postoji ništa osim stalnih laži iz apsolutno bilo kojeg razloga. Laži, kradi, ubijaj, bježi - rekao je Navalni.

Kazao je da kada je riječ o lukavstvu, vrijedi se opet nasmijati onima koji vjeruju u dobar rad specijalnih službi.

- Evo suptilnog rada Putinovih ubica. Oboriti - raznijeti putnički avion iznad Rusije, odnosno organizirati pravi teroristički napad, ubivši u njemu apsolutno neumiješanog pilota, stjuardesu itd. - poručio je.

Kazao je da 50-60 hiljada bivših osuđenika i jednostavno bivših učesnika rata, oblijepljenih Wagnerovim prugama, šeta zemljom.

- Još nekoliko stotina hiljada obožavatelja ovog kulta. Zvanično je prilično je popularan: „Wagner“, „orkestar“, „muzičari“, „naši u Africi“, promovišu ruske interese i tako dalje. Prigožin i Utkin su nagrađeni zvijezdama heroja.

Izdajnički generali

Dva predsjednika, Rusije i Bjelorusije, daju im sigurnosne garancije. A sada, šta se dogodilo očima Wagnerovih navijača: ruski oficiri heroji nisu se štedjeli u ratu u Ukrajini. Ovo su profesionalci super-megaspecijalnih snaga.

Prevarili su ih izdajnički generali. Bili su prognani u Afriku, tamo su izjavili da će ojačati moć Rusije, započeti ekspanziju i ponovo ih prisiliti da računaju sa ruskim oružjem.

Ali izdajnik i kukavica Putin u svom Kremlju zavidi na popularnosti ovih ruskih heroja među ljudima i trupama i mrzi ih zbog toga. Zato je izdao podlo naređenje da ih ubiju - naveo je Navalni.

Kako kaže, u očima historičara postoje legende i zanimljivi likovi. Filmovi, knjige i teorije zavjere da su preživjeli i da se bore u džunglama Konga.

Poenta nije ni u tome da je za neke od najagresivnijih pristalica rata sa Ukrajinom historija ovog rata sada saga o tome kako je Putin izdao i ubio svoje lojalne oficire.

Glavna stvar je da se od takvih sastojaka stvori jelo "građanski rat".

- Stvorio bandu. Naoružao bandu. Raspustio bandu. Vođe su ubijene. Metafora „pauci u tegli“ često se primjenjuje na one koji sjede u Kremlju. Ali drugi je prikladniji – „majmun s granatom“ - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.